Fond Bejtu-l-mal Islamske zajednice: Dodijeljena 191 stipendija za učenike i studente

Fond Bejtu-l-mal Islamske zajednice: Dodijeljena 191 stipendija za učenike i studente

Svečana dodjela stipendija iz Fonda Bejtu-l-mal i potpisivanje ugovora o stipendiranju u školskoj i akademskoj 2021/22. godini održano je danas u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu.

Ovo je bila osma svečanost dodjele stipendija i potpisivanja ugovora.

Na svečanosti se prisutnima obratio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Reisu-l-ulema je naglasio kako je “Bejtu-l-mal najbolje što smo osnovali u ovom vremenu i ovim okolnostima”.

– Danas svjedočimo jednom velikom događaju. Svjedočimo nečemu što ima, i imat će u budućnosti, dalekosežne pozitivne implikacije; nečemu što otvara vrata Božije milosti. Naš Poslanik, a.s., podučio nas je da pomaganje onih u potrebi spada u red najboljih djela. Rekao je da se ljudskim zajednicama opskrba i daje shodno njihovom odnosu prema slabima, onima u potrebi. Oni koji su krenuli putem stjecanja znanja i moralne izgradnje, kako je poznato u našoj kulturi, nalaze se na Božijem putu i kreću se putem koji vodi prema džennetu. To su ova naša divna djeca, učenici i studenti. Islamska zajednica se s radošću uključila u pružanje te pomoći, odazivajući se pozivu Božijem i pozivu svog Poslanika – rekao je reisu-l-ulema.

Učenicima i studentima je poručio kako se od njih očekuje da dobro uče i da se izgrađuju kao ljudi, da imaju velike ambicije i nastoje dosegnuti visine.

– Očekujemo da služite svojoj zemlji i svome narodu ponizno i strpljivo. Vi ste naša budućnost. Ulažući u vas mi ulažemo u svoju budućnost i čvrsto vjerujemo da je to naša najbolja investicija. Od vas očekujemo da, kada okončate školovanje, budete uzori u svakom dobru; da budete aktivni i doprinosite izgradnji i duhovnom i materijalnom razvoju naše zemlje – zaključio je reisu-l-ulema Kavazović.

Za školsku 2021/2022. godinu dodijeljena je 191 stipendija.

– U mjesecu septembru prošle godine smo raspisali konkurs za dodjelu stipendija, a na konkurs se prijavilo 805 učenika i studenata. Komisija je pregledala sve prijave i dodijelila je 191 stipendiju. Od toga je 113 punih stipendija za studente, 58 za učenike srednjih škola i 20 za studente i učenike s teškoćama u razvoju – naveo je rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Ibrahim Malanović.

U okviru ovih stipendija je i 10 stipendija učenicima i studentima u Novom Pazaru, 14 stipendija za učenike generacije medresa i gimnazija i 10 stipendija za učenike u Dnevnom centru Potočari.

– Pored ovih stipendija, dodijelili smo i pomoć za školovanje za 47 studenata i 108 učenika iz kategorije povratnika i slabijeg socijalnog stanja – naveo je Malanović.

Edin Šutković, student prava na Internacionalnom Univerzitetu u Novom Pazaru, obratio se prisutnima u ime svih studenata. On je naglasio kako je stipendija prije svega potvrda da neko prati rad i da misli na učenike i studente, te da samim tim oni stipendiju doživljavaju kao motivaciju i kao emanet.

– Zaista nas puno motiviše da stičemo znanje to što mislite na nas, a ujedno nas i obavezuje da budemo još bolji. Savremeno društvo jeste društvo znanja, pa su, stoga, znanje i kompetencija osnovne pretpostavke njegovog razvoja. Stoga bih apelovao na sve naše studente, a prvenstveno na nas koji se danas nalazimo ovdje da iskoristimo znanje koje stičemo u cilju razvitka našeg drustva – rekao je.

On je dodao kako Bošnjaci u Sandžaku Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao svoju matičnu zemlju.

– Ne mogu opisati koliko nam pomažete ovim gestom i koliko nam dajete povoda da se osjećamo prihvaćenim ovdje, u Bosni I Hercegovini. Islamska zajednica već dugi niz godina pokazuje interesovanje u cilju usavršavanja obrazovanja našeg naroda. Mogu tvrditi u svoje ime, ali i u ime svih ovih stipendista koji su danas ovdje, da ste izabrali najbolji način da nam pomognete, samim tim što ste kod nas spojili osjećaje emaneta i motivacije, a to je najbolja kombinacija – poručio je Šutković.

Iman Korić je učenica generacije Prve bošnjačke gimnazije i studentica prve godine Mašinskog fakulteta u Sarajevu. Njoj je stipendiju dodijelio reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović.

– Za mene je velika čast i izuzetna prilika biti stipendistica Islamske zajednice, poseban je osjećaj znati da je naša budućnost u sigurnim rukama. Kada to kažem, mislim da postoji važna institucija koja prepoznaje potencijal mladih ljudi, koja brine o mladim ljudima i koja prepoznaje važnost tih potencijala za budućnost Bosne i Hercegovine. Meni je reisu-l-ulema dodijelio stipendiju, i kako sam i spomenula to je pokazatelj odnosa Zajednice spram nas i spram budućnosti naše zemlje – naglasila je ona.

Od 2014. godine kada je osnovan Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice, dodijeljeno je 1873 stipendije i 1520 pomoći za studente i učenice iz Fonda Bejtu-l-mal.

(Preporod.info)