Gradačac: Klanjana dženaza Osman-efendiji Kavazoviću

Gradačac: Klanjana dženaza Osman-efendiji Kavazoviću

U Jelovče selu kod Gradačca danas je nakon ikindije klanjana dženaza Osman-efendiji Kavazoviću, koji je na ahiret preselio jučer u 71. godini.

Dženazu je predvodio reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-efendija Kavazović.

Prije dženaze kojoj je prisustvovao veliki broj članova porodice rahmetli Osman efendije, te brojne džematlije, kolege, prijatelji i saborci, obratio se muftija tuzlanski Vahid-efendija Fazlović.

– Osman-efendija je na svojim leđima nosio težak teret ali njegova leđa su bila pouzdana cijelog života. Mi to svjedočimo. Do zadnjeg daha ostao je uspravan. I zato jeste primjer, primjer našeg vremena i u našem narodu. Sa velikom snagom, mogli bismo kazati nadahnuto, živio je i širio duh naše vjere i domovine Bosne i Hercegovine. Osman-efendija Kavazović, naš brat, kolega, imam, vojnik ove zemlje, imao je svijetao obraz, na čast svoje porodice, imameta, Islamske zajednice i na ponos domovine Bosne i Hercegovine, kazao je muftija Fazlović

Osman-efendija Kavazović rođen je u Jelovče Selu kod Gradačca i stariji je brat reisul-uleme Husein-efendije Kavazovića. Obavljao je imamsku dužnost u Brezovom Polju kod Brčkog, gdje ga je zatekla agresija na Bosnu i Hercegovinu. Bio je borac Armije Republike Bosne i Hercegovine, a u toku agresije zatvaran je u logor Luka – Brčko a potom u logor Batković. Sa još 60 logoraša iz logora Batković Osman-efendija Kavazović razmijenjen je 13. oktobra 1992. godine.

Odlikovan je najvećim ratnim priznanjem Armije Republike Bosne i Hercegovine Zlatni ljiljan.