hafiz prof. dr. Safvet Halilović govorio u Bijeloj džamiji

hafiz prof. dr. Safvet Halilović govorio u Bijeloj džamiji

Gost tribine u Bijeloj džamiji održane u subotu 25. novembra 2017. poslije jacije-namaza bio je hafiz prof. dr. Safvet Halilović. On je govorio na temu: ““AKTUELNA KRETANJA UNUTAR SVIJETA ISLAMA DANAS”.

Previranja u islamskom svijetu su i dalje veoma intenzivna a s obzirom da je dr. Halilović član Svjetske unije islamskih učenjaka te ima neposredne kontakte sa ljudima koji žive u tim područjima iznio je niz detalja koji su  umnogome pomogli prisutnima da razumiju stanje ummeta Muhammeda a.s. danas. Kao jedan od glavnih uzroka aktuelnog stanja u islamskom svijetu dr. Halilović navodi redukcionistički pristup tumačenju islamskih propisa što je dovelo do stvaranja sekti čija djelovanja danas izazivaju nerede širom planete zemlje. Njegovo izuzetno hrabro i na argumentima utemeljeno izlaganje izazvalo je vanrednu pažnju velikog broja prisutnih.

Naredna tribina je u subotu, 2. decembra 2017. godine kada će gosti biti mr. Osman Lavić, dr. Senaid Zaimović i Ahmed Mehmedović. To će biti prilika da se promovira monografija “Upravljanje vakufima u BiH 1847.-2017.”