Halke hadisa – pomoć mladima u razumijevanju vjere

Izvor: muftijstvotz.ba

Halke hadisa – pomoć mladima u razumijevanju vjere

U februaru ove godine počele su halke hadisa za mlade u devet medžlisa, odnosno 51 džematu, Muftijstva tuzlanskog (Brčko, Zvornik, Kladanj, Srebrenik, Gračanica, Živinice, Bosanski Šamac, Odžak i Modriča).

Hadis (sunnet) Allahovog Poslanika, s.a.v.s., jedan je od dva osnovna izvora naše vjere, a njegovo izučavanje predstavlja osnovu za pravilno razumjevanje njenih propisa.

Druženja na kojima je obrađeno djelo Četrdeset Nevevijevih hadisa imala su za cilj podstaći kod mladih ljubav prema Uzvišenom Allahu i Njegovom Miljeniku, te su bili i prilika za učenje o propisima vjere i velikanima ummeta.

“Božiji Poslanik, alejhisselam, nagovijestio je da će doći vrijeme u kojem će biti mnogo razilaženja i smutnji, ali istovremeno je ponudio i recept kako se postaviti naspram tih izazova. To je pridržavanje njegovog sunneta i otud dolazi inicijativa Muftijstva tuzlanskog za održavanje halki hadisa,” kaže koordinator za rad s mladima Muftijstva tuzlanskog hafiz Abdullah Kapo.

Pored velikih zbirki hadisa, prije svih, Buharijine i Muslimove, pisani su i manji izbori kao što je zbirka koju je priredio imam Nevevi, poznata kao Četrdeset Nevevijevih hadisa koja sadrži temeljne, najobuhvatnije i najsadržajnije hadise, koji se tiču akaida, fikha i ahlaka.

“Postoji preko 500 djela iz ove oblasti s ovim ili približnim brojem hadisa, ali je upravo ovo djelo izazvalo ogromnu pažnju i doživjelo opće prihvatanje među muslimanima širom svijeta, od dana njegovog nastanka pa sve do danas. Zato je ovo djelo i najpoznatije djelo ove vrste,” kaže Kapo. U nekim medžlisima halke se održavaju u kontinuitetu bez prekida, u drugima se nastavljaju nakon kraće pauze, a u trećima je završen prvi ciklus.

Sedmično učenje i druženje

Pokretanjem halke hadisa mnogobrojna druženja mladih u medžlisima dodatno su obogaćena. Jedan takav medžlis je i Brčko u kojem halki hadisa prisustvuje nekoliko stotina mladih, kaže koordinator Asmir-ef. Bekrić. Ova halka održavana je svake sedmice u drugom džematu, a predavači su imami osam džemata u kojima se i održavaju halke i druženja.

„Lijepo je vidjeti želju mladih ljudi da uče o hadisu, da odu u drugi džemat, u posjetu svojim vršnjacima, a posebno da ugoste vršnjake u svojoj džamiji,“ kaže Bekrić i dodaje da je jedan ciklus halke hadisa završen druženjem omladine iz svih džemata i zajedničkim ručkom, te predavanjem glavnog imama MIZ Brčko mr. Mustafe-ef. Gobeljić.

Halka hadisa u Živinicama je održavana u čak 25 džemata. Pet imama s područja ovog medžlisa, hfz. Bajro-ef. Delić, hfz. Muamer-ef. Kadrić,  Samir-ef. Krbuljić, Azaudin-ef. Sakić i Eldar-ef. Ejubović, redovno su održavali po pet druženja. Utisak kojeg je ovaj program ostavio na slušaoce, a posebno mlade, govori da je ovo projekat na kojem treba ustrajati i kojeg treba njegovati, kaže Eldar-ef. Ejubović.

U Zvorniku se halka održava u 5 džemata i prisustvuje joj skoro 200 mladih. U svakom od džemata tokom sedmice se tumači isti hadis, pa oni koji propuste neko od predavanja imaju priliku tokom sedmice da to i nadoknade.

„S obzirom da je autor djela izabrao hadise koji tretiraju ponajvažnija životna pitanja, a i sam je pripadao mlađoj generaciji u momentu pisanja ovog djela, vjerujemo da će ovaj kompletan projekat pomoći mladima u razumijevanju vjere i pomoći im da se lakše nose sa izazovima vremena u kojem žive,“ ističe glavni zvornički imam Haris-ef. Mustajbašić.

Razviti osjećaj pripadnosti vjeri ali i zajednici

Halka je realizirana i petkom poslije akšam-namaza u Bijeloj džamiji u Gračanici. U prvom dijelu druženja je citiran hadis iz zbirke kojeg bi voditelji halke, Abdulah-ef. Husić i Hamdija-ef. Islamović, protumačili i prenijeli neke od njegovih poruka, a drugi dio se sastojao od druženja i muhabeta u prostorijama Osman–kapetanove medrese. Iako su ove halke usmjerene ka mladima, veliki je broj i nešto starijih džematlija koji su redovno posjećivali predavanja.

„Kroz cijeli ovaj ciklus halki uvidjeli smo koliko su one bile potrebne što nam daje snagu da nastavimo sa ovim ali i nekim novim projektima kojima ćemo kod mladih razviti osjećaj pripadnosti našoj vjeri ali i našoj zajednici,“ kaže Abdulah-ef. Husić.

Svaki medžlis je halku hadisa organizovao na drugačiji način, prilagođan specifičnostima tog medžlisa. I mladi s područja medžlisa Modriča, Odžak i Bosanski Šamac prisustvovali su ovom programu koji je trajao dva mjeseca, ali su njihova druženja i učenje bili zajednički, kaže koordinator za rad s mladima Redžo-ef. Mehanović. Halka, koju je vodio Adnan-ef. Kavazović, je učvrstila veze nekoliko stotina mladih iz ovih gradova uzrasta od 13 do 24 godine, pa su njihova druženja i aktivnosti nastavljeni kroz zajedničku pomoć starijim džematlijama, organizovanje iftara, programa u povodu mubarek noći i slično.

Posebna odlika halke hadisa u Kladnju je u tome što nakon razgovora o hadisu i druženja, mladi dobiju predavanje i u printano formi, a nakon završetka ciklusa planirana je zajednička ekskurzija. Ova halka nije prekidana ni tokom mjeseca ramazana kada su organizirani i zajednički omladinski iftari, kaže Mensur-ef. Imamović.

U Srebreniku je halka organizovana u Gradskoj džamiji i još uvijek traje, a njena specifičnost je interakcija mladih i njihovo aktivno učešće, ističe Emir-ef. Brašnjić. Druženja i zajedničko učenje povezali su nekoliko stotina mladih ovoga grada.

Osnovni cilj halke hadisa je učenje o sunnetu Božijeg Poslanika, s.a.v.s., moralni odgoj vjernika, upoznavanje mladih s propisima vjere i velikanima ummeta, izgradnja svijesti da je džamija mjesto iz kojeg potiče svaki hajr, kaže hafiz Abdullah Kapo, koordinator za rad s mladima Muftijstva tuzlanskog.

“Zahvaljujemo se našim vrijednim imamima koji su vodili halke, koordinatorima za rad s mladima ispred medžlisa, kao i glavnim imamima bez čije podrške ovaj projekat ne bi bio realiziran,“ kaže Kapo.

Upornost skoro dvije hiljade mladih na putu sticanja znanja i njihova ljubav prema Poslaniku s.a.v.s. pokazali su da je ovo još jedan od uspješnih programa Muftijstva tuzlanskog u kojem treba istrajati.