Hidžab je identitet a ne obilježje

Piše: Behija Kadušić

Hidžab je identitet a ne obilježje

Odjel za brak i porodicu MIZ Brčko sa svojim svojim aktivistkinjama, kao i predhodnih godina poštujući standarde i pravila pandemije, obilježio je 1.februar, Svjetski dan hidžaba.

Aktivistkinje Odjela za brak i porodicu MIZ Brčko, mirnom šetnjom kroz centar grada podijelile su poklone za pripadnice ljepšeg spola (mahrame, ruže i letke).
Primarni cilj ove kampanje je da promijeni predrasude bez obzira s čije strane dolazile a koje su prisutne u svijetu prema ženama koje nose hidžab/mahramu. Kampanja odašilje univerzalnu poruku da svako ima pravo na vlastiti izbor, slobodu vjere i način izražavanja iste pogotovo jer je hidžab sastavni dio našeg identiteta.

U večernjim satima aktivistkinje u opuštenoj atmosferi nastavile su druženje u velikoj sali restorana Divanhana – uz učenje Kur'ana, muhabet, Ilahiju i sevdalinku!

U vjersko – kulturnom programu učešće su uzele: hfz. Zahida Čehić, Aida Omerović – Tahto, Edina Fazlović, Enida Ćejvanović, Emina Gobeljić – Behlulović, Azra Halilović, Adna Bećirović, Amra Ljuca, te Nermina Sinanagić.

Voditeljica odjela za brak i porodicu, Behija Kadušić, prigodnim predavanjem obratila se prisutnima sa posebnim akcentom da obilježavanje dana hidžaba ima svoje uporište u Kur'anu gdje Uzvišeni kaže:
“A ti savjetuj(opominji- podsjećaj), jer ono(savjetovanje, podsticanje, opominjanje) doista koristi vjernicima.” (Kur'an, Zarrijat – 55)

Odjel za brak i porodicu otvoren je naspram svih sadržaja i aktivnosti
kojima je protkan naš identitet.

Aktivnosti obilježavanja Svjetskog dana hidžaba nastavljamo tokom mjeseca februara.

HIDŽAB JE IDENTITET a ne obilježje.