Husein ef. Kavazović novi reisu-l-ulema

Husein ef. Kavazović novi reisu-l-ulema

To je danas na sjednici održanoj u Gazi Husref-begovoj biblioteci odlučilo izborno tijelo od 374 člana tajnim glasanjem. Njegovi protivkandidati bili su Nusret ef. Abdibegović, travnički muftija i Husein ef. Smajić, sarajevski muftija.

Izborno tijelo čine sabornici Islamske zajednice, članovi Rijaseta Islamske zajednice, muftije, predsjednici mešihata  Islamske zajednice, dekani i direktori islamskih ustanova, glavni imami i predsjednici izvršnih odbora medžlisa.

Husein ef. Kavazović bit će 14. reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH. Prvi reis izabran je prije 130 godina.

 

Nakon završetka izbora, novoizabrani reisu-l-ulema kratko se obratio prisutnim novinarima i rekao: “Smatram da smo dostojanstveno, kako nam i priliči, izvršili ovaj izbor.
Zahvaljujem se muslimanima koji su imali povjerenja u mene i koji su me danas izabrali za svog reisu-l-ulemu. Pred nama je puno posla. Nastavit ćemo sve dobre poslove i programe u Zajednici, ali i pokretati nove potrebne za njeno unaprjeđenje”, rekao je Kavazović.

Svjestan sam veličine dužnosti i obaveze koje su mi danas povjerene.

Upućujem dovu Allahu dž. š. da mi da snage da ih časno i dostojanstveno nosim na zadovoljstvo muslimana u cijeloj IZBiH i dobrobit svih ljudi.”

 


Mr. Husein Kavazović je rođen 3. jula 1964. godine u Jelovče Selu (općina Gradačac).

Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu je završio 1983. godine. Godine 1985. upisao se na Šerijatski fakultet na Univerzitetu Al-Azhar u Kairu. Studiranje je okončao 1990. godine. Magistarski rad je odbranio na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu iz područja šerijatskog prava.

Tokom agresije na BiH aktivno je učestvovao u pripremama za odbranu i u samoj odbrani Bosne i Hercegovine.

Od komandanta ARBiH odlikovan je za ispoljenu hrabrost i zalaganje u odbrani.

Jedan je od pokretača Centra za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama u Smolućoj kod Lukavca, prve ustanove za rehabilitaciju ovisnika u okviru Islamske zajednice u BiH. Govori arapski jezik i služi se engleskim jezikom.