Hutba muftije Fazlovića o značaju rada Agencije za certificiranje halal kvalitete: Primjer koji treba ojačati svijest o nezamjenjivoj ulozi institucija

Hutba muftije Fazlovića o značaju rada Agencije za certificiranje halal kvalitete: Primjer koji treba ojačati svijest o nezamjenjivoj ulozi institucija

Osnivanje i razvijanje Agencije za certificiranje halal kvalitete je istaknuti primjer koji treba da nas učvrsti i ojača u našoj spoznaji i svijesti o nezamjenjivoj ulozi institucija – poručeno je u hutbi Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koja je danas pročitana u svim džamijama, a čiji je autor muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović. Hutbu muftije Fazlovića objavljujemo u cijelosti:

Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, Svemilosnom Darovatelju i Opskrbitelju. Allahova, dželle šanuhu, milost i mir neka su s našim Poslanikom, alejhi selam, koji je poslan da objasni što je dozvoljeno (halal) i što je zabranjeno (haram), i neka su najljepši Allahovi blagoslovi na njegovu časnu porodicu i plemenite ashabe.

Cijenjena braćo i sestre!

Porukom džumanske hutbe u ovom mubarek-danu želimo ukazati na značaj misije koju u našem vremenu ostvaruje Agencija za certificiranje halal kvalitete. Ova ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini osnovana je 2006. godine, s nadležnostima za halal-certificiranje proizvoda i usluga, te edukaciju, savjetovanje i promociju u okviru halala. Agencija  tokom ovog mjeseca provodi zapažene vjersko-kulturne, edukativne, naučne i privredne aktivnosti. Održavanjem Sedmice svjesnosti o halalu, sudjelovanjem u organizaciji trećeg Sarajevo halal sajma, promocijama vlastitog izdanja pod naslovom Halal kvalitet – koncept i standardizacija, prve publikacije ove vrste kod nas, te organizacijom Kongresa o halal kvaliteti, prvog međunarodnog naučnog skupa u Bosni i Hercegovni o pitanjima halala, svjedočanstva su uspješnog razvoja i dostignutih širokih mogućnosti djelovanja ove institucije. Ova ustanova Islamske zajednice doista se razvila i profilirala u prestižnu instituciju. Danas je njena uloga veoma zapažena i integrirana u internacionalnu mrežu organizacija sa specifičnim djelovanjem u području halala. U okvirima njezine rasprostranjene misije angažirani su ugledni naučnici, kao i veći broj stručno osposobljenih lica za postupak i procedure certificiranja halal-kvalitete.

Stoga je osnivanje i razvijanje Agencije za certificiranje halal kvalitete još jedan istaknuti primjer koji treba da nas učvrsti i ojača u našoj spoznaji i svijesti o nezamjenjivoj ulozi institucija. Na ovu važnu činjenicu upravo želimo usmjeriti našu pažnju, u ovoj prilici, oslanjajući se na moguće značenje i poruku hadisi-šerifa koji prenosi imam Muslim, uz objašnjenje okolnosti odnosno povoda kada ga je Muhammed, alejhi selam, izrekao.

Posljednji Allahov poslanik, alejhi selam, kazao je:

”Ko u islamu uvede lijep običaj (ustanovi vrijednu praksu), imat će za to nagradu, kao i nagradu onih koji ga budu slijedili, a da im se njihova nagrada neće nimalo umanjiti.” (Muslim, 1017.)

Ovom svojom porukom je Muhammed, alejhi selam, potvrdio neizmjernu milost Gospodara svjetova prema Svojim robovima, obećavajući neprekidnu nagradu za ustanovljenu vrijednu praksu kojom će se dodatno ojačati razumijevanje i življenje dini-islama. Inicijatorima (utemeljiteljima) pripada nagrada i onih koji će prihvatiti i razvijati ustanovljenu praksu, s tim što će i oni za svoje prakticiranje i doprinose imati punu nagradu.

Ovaj hadis nadahnjuje i snažno pokreće pojedince i generacije muslimana da snagom svoje misli, znanja i shvatanja povijesnih okolnosti, primjenjuju nove metode i uspostavljaju ustanove kako bi se po moralnim načelima i propisima Allahove vjere što dosljednije usmjeravao i organizirao život u ljudskoj zajednici.

Navedenu poruku je Muhammed, alejhi selam, uputio povodom udjeljivanja sadake od strane grupe ashaba za potrebe ljudi iz jednog plemena koji su se pred njim pojavili bosi i u pocijepanoj vunenoj odjeći. Zapravo, kazao ju je neposredno nakon što je jedan ensarija došao s punim zavežljajem koji je jedva nosio u rukama i priložio ga kao svoje dobročinstvo. Njega su slijedili ostali ljudi, tako da se ubrzo prikupila značajna količina hrane i odjeće iz koje su se mogle zadovoljiti cjelokupne potrebe onih kojima je pomoć bila namijenjena. U predaji se navodi da je u tom trenutku lice Allahovog poslanika, alejhi selam, sijalo kao da je pozlaćeno, a potom je izrekao hadis u kojem su, i ranije navedene, riječi: ”Ko u  islamu uvede lijep običaj (ustanovi vrijednu praksu)…”

Smisao pouke u činu darežljivog ashaba ensarije i svih drugih koji su ga slijedili imao je takvu vrijednost da je Muhammed, alejhi selam, svom ummetu ostavio riječi u čijem razumijevanju je moguće pronaći naputke s općim i dalekosežnim značenjima. Ovaj plemeniti ashab, pronicljiv i dalekovid, shvatio je da su potrebe grupe beduina doista velike i da oni dolaze iz krajnje siromašnog plemena, te je svojim primjerom pokazao da je neophodno pružiti takvu pomoć kojom bi se trajnije popravilo njihovo stanje, a u tome su ga slijedili ostali prisutni ashabi.

Prema širem tekstu ove predaje, Allahov Poslanik i vjerovjesnik, alejhi selam, najprije je u ovoj situaciji podučio i opomenuo svoje savremenike kur'anskim ajetima, među kojima je i sljedeći:

”O vjernici, Allaha se bojte i neka svaki čovjek gleda šta je za sutra pripremio. I Allaha se bojte, jer On dobro zna šta radite.” (El-Hašr, 18.) Kada su časni ashabi svojim izdašnim dobročinstvom potvrdili da su ispravno shvatili, kako savjete svog plemenitog učitelja tako i trenutne okolnosti, onda je Poslanik, alejhi selam, navedenim hadisom, uspostavio pravilo o trajnoj nagradi za djelo koje predstavlja dugoročno i sveobuhvatno rješenje. U modernoj društveno-povijesnoj praksi se takvim djelima često daju obilježja institucije.

Poštovana braćo i sestre!

Sagledavajući respektabilne rezultate koje je Agencija za certificiranje halal kvalitete do danas postigla u svom ukupnom djelovanju, smatrali smo osnovanim da hadisku poruku o neprekidnoj nagradi povežemo s doprinosima utemeljitelja ove ustanove Islamske zajednice i svih pojedinaca i timova koji su je predano razvijali.

I ranije su naši imami i muderrisi objašnjavali propise u područjima halala, posebno o halal-ishrani. Međutim, Islamska zajednica je u novije vrijeme ostvarila veliki uspjeh, osnivajući ustanovu koja je u mogućnosti da cjelovito i sistemski tumači islamska učenja i odredbe o relevantnim pitanjima halala, kao i da primijeni savremene metodologije u definiranju standarda i prezentiranju halal-kvalitete. U radu i djelovanju Agencije uspostavljen je kontinuitet i kvalitet, što osigurava daljnji progres i neophodna rješenja u skladu s potrebama vremena.

Stoga smo uvjereni da se kontinuirana nagrada za ustanovljenu vrijednu praksu u islamu koju je naš poslanik Muhammed, alejhi selam, jasno postavio i utvrdio, proteže i na sve one koji u ime Allaha, dželle šanuhu, osnivaju, grade i razvijaju institucije, a jedna od njih je svakako Agencija za certificiranje halal kvalitete.

Molimo Allaha Svemogućeg da nagradi sve pregaoce koji posredstvom ove, ali i svih drugih naših institucija, doprinose širenju znanja o mudrostima Njegove vjere i univerzalnim ljudskim vrijednostima.