Inicijativa koja ne smije biti zanemarena

Inicijativa koja ne smije biti zanemarena

 

Predavanje je održala gospođa Šemsa Ahmetspahić koja je ujedno i odgovorila na sva pitanja o ovom skupu. „Onako spontano, džematski, u neformalnim razgovorima na teme odgoja, došle smo do zaključka kako treba da se održi predavanje koje će ponuditi informacije i odgovore na neka aktuelna pitanja iz domena pedagoško-psihološke problematike“, ističe gospođa Ahmetspahić.

Cilj predavanja je bio da se posjetiteljke, uglavnom mlade majke, upoznaju sa pojmom teško odgojive djece, karakteristikama njihovoga temperamenta i stavu kojeg je preporučljivo zauzeti ako neko od roditelja ima ovakvo dijete.

Budući da su današnji roditelji zatrpani dnevnopolitičkim i egzistencijalnim zbivanjima preodgajanje u stilu pozitivnog načina mišljenja je kao oaza u pustinji koja nudi resurse za preživljavanje, a činjenica da se u našem školstvu ne naziru ciljevi da se djeca obrazuju i odgajaju kako bi bila spremana za život, roditeljstvo i brak, ovakve teme su više nego dobrodošle.

Na kraju želim napomenuti nekoliko biografskih podataka.

Šemsa Ahmetspahić rođena je 29. 08. 1965. godine. Po zanimanju je pedagog- psiholog, završila Filozofski fakultet, odsjek Pedagogija – Psihologija sa ostvarenim prosjekom od 8,6 u toku studija. Dobitnik je srebrne plakete za ostvareni prosjek 9,12 na četvrtoj godini studija. Upisala je postdiplomski studij na Univerzitetu u Tuzli, odsjek Pedagogija.  Aktivno govori Engleski jezik, koristi se njemačkim i turskim a stručni je saradnik nekoliko organizacija.

Redovno objavljuje  stručne radove iz oblasti Pedagogije i Psihologije u časopisu „Bosanska Sumejja“ od 2005 godine. Kao koautoru objavljen joj je naučno – istraživački rad u američkoj izdavačkoj kući „Nova science publichers“ u knjizi „Advances in Psychology research“, zatim u časopisu „International Journal of Psychology Research“ Volume 4 Issue ½, te na XIV Međunarodnom Psihijatrijskom Kongresu održanom u  Pragu 2008 godine.

Iskreno se nadam da će ova inicijativa u skorije vrijeme postati projekat u čiju realizaciju će se uključiti svi naši džemati.