Islamska zajednica će ponuditi ramazanske programe za dušu, a ne gastronomiju

Islamska zajednica će ponuditi ramazanske programe za dušu, a ne gastronomiju

Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH Nusret Abdibegović gostovao je u emisiji “Uvijek aktuelno”, radija Islamske zajednice BIR. U toku emisije Abdibegović je ekskluzivno za Radio BIR, predstavio upravu i njene odjele:

– Odjel za razvoj i organizaciju vjerskog života, džemat i imam,

– Odjel za hatabet, vaz, iršad i misijsko djelovanje,

– Odjel za brak i porodicu,

– Odjel za mektebsko poučavanje i edukaciju mladih i

– Odjel za posebne vjerske programe.

Središnji odjel Uprave je brak i porodica, kazao je direktor Abdibegović, naglasivši da iz tog dijela polazi sve, i dobro i zlo, jer se tu gnijezdi život. No, odgovornost je na svima, svi moraju činiti napore ka ozdravljenju društva, ne samo vjerske zajednice:

“Bosna nije sveta kao Mekka i Medina i Jerusalem, ali Bosna je sveta po tome što ima tu vrijednost suživota, vrijednost povijesnog življenja na ovim prostorima. Sva ta iskušenja koja dolaze u Bosnu dolaze izvana, ali bosanski čovjek je spreman pružiti ruku čovjeku, spreman je razgovarati i šteta je da se na iskoristi Božija milost. Niko ne može sebe smatrati da nije odgovoran, svi smo odgovorni”.

“Odakle pođe zlo tamo se vrati. Svjedočimo tome. A u tradiciji je kazano: Nemoj pljuvati na nebo jer ti se vraća na glavu. Treba biti skrušen, miran, staložen, pružati i ruku i osmijeh i nadu i radost. Svi smo ljudi, svi smo potomci Ademovi..”, kazao je direktor Abdibegović.

Direktor Abdibegović je, između ostalog, za radio BIR najavio i projekat Ramazanskog programa:

“Ramazanski program je Islamska zajednica promatrala na način da smo imali ponudu različitih sadržaja. Otprilike, Ramazan se predstavljao kao gastronomija. Nije. Mi ćemo ove godine ponuditi privatnim medijima naše programe, obavit ćemo razgovore sa direktorima i urednicima, i mi ćemo kazati: Duhovnost Ramazana je Božija svetost i ona osvjetljava dušu, a ne osvjetljava samo reklamiranje, sofra, i slično tome. Na tom planu mi smo već obavili razgovore sa Javnim servisima, ove godine ćemo vjerovatno ići do Banjaluke.

Mi želimo krenuti doista duhovnim preporodom unutar čovjeka Bosne, i pozivamo ljude. Duhovnost je uvijek krasila bosanskog čovjeka, da li on bio Bošnjak, Hrvat, Srbin, Jevrej. Svi ljudi koji su živjeli u Bosni oni su iskazivali tu duhovnost, materijalizam je malo poremetio te vrijednosti, i agresija, i naša sporost i inertnost da nismo načinili jedan iskorak.. Svetost Ramazana je posebna, ona je kao svetost čovjeka, nepovrediva. Niko nema pravo da skrnavi vrijednost čovjeka.”

Kompletno gostovanje mr. Abdibegovića možete poslušati na linku ispod.

Gostovanje Nusreta Abdibegovića u emisiji radija BIR

BIR.ba