Islamska zajednica o Zakonu o grobljima u RS

Islamska zajednica o Zakonu o grobljima u RS

O tome su na Konferenciji govorili  Đermana Šeta, predsjednica Komisije za slobodu vjere Rijaseta Islamske zajednice, Nedim Begović, potpredsjednik i Ekrem Tucaković, član Komisije.

Oni su istakli da usvojeni Zakon grubo krši autonomiju crkava i vjerskih zajednica i pravo da upravljaju mezarjima i grobljima koja su u njihovom vlasništvu, jer daje nadležnost lokalnim organima uprave da propisuju uslove o izgradnji grobalja, grobnica i nadgrobnih spomenika i upisa podataka na njima, te način sahrane i iskopavanju umrlih lica.

Narodna Skupština Republike Srpske odbacila je amandmane koje je podržalo Međureligijsko vijeće BiH. Zakon je u suprotnosti s odredbama Evropske konvencije o ljudskim pravima i Zakona o slobodi vjere i pravnom statusu crkava i vjerskih zajednica u BiH, istaknuto je na Konferenciji za novinare.

Preporuke Komisije za slobodu vjere Rijaseta Islamske zajednice su da pomenuti Zakon treba da omogući autonomiju vjerskim zajednicama da upravljaju i raspolažu grobljima i mezarjima čiji su vlasnici, odnosno koji predstavljaju vakufe ili druge vjerske zadužbine.Zakon treba poštovati pravo vjerskih zajednica da odlučuju o  organiziranju i definiranju izgleda grobnog mjesta, natpisa i izgleda nadgrobnog spomenika tj nišana i Zakon treba poštovati pravo vjerskih zajednica da propisuju prava, uslove i načine organiziranja sahrana tj. ži drugih vjerskih obreda, preporuke su Komisije za slobodu vjere Rijaseta islamske zajednice, a iznijeli su ih na današnjoj Konferenciji za novinare.