Islamska zajednica osudila hapšenje jerusalemskog muftije

Islamska zajednica osudila hapšenje jerusalemskog muftije

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini osudila je hapšenje istaknutog jerusalemskog imama dr. Ikrime Sabrija, imama Džamije El-Aksa, treće najznačajnije džamije na svijetu.

– Svjetske agencije danas su objavile vijest da su izraelske snage jutros uhapsile istaknutog jerusalemskog imama dr. Ikrimu Sabrija, imama Džamije El-Aksa, treće najznačajnije džamije na svijetu. Navodi se da su timovi izraelske policije i obavještajne službe opkolile imamovu kuću i zatražile od njega da pođe s njima, bez objašnjenja razloga hapšenja. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini izražava veliku zabrinutost zbog ovog čina i osuđuje tu provokaciju – kaže se u saopćenju Ureda za odnose sa javnošću Rijaseta IZ.

Dodaje se kako se vjerski lideri hapse i zatvaraju samo u zemljama u kojima se drastično krše ljudska prava i slobode, te da svijet predugo samo posmatra brutalnost, progon i ugnjetavanje palestinskog naroda koje nad njim vrši izraelski cionistički režim i ne čini ništa da se to zaustavi.

– Onaj koji šuti nad zlom koje se čini pred njegovim očima i sam snosi odgovornost za njega. Ako se zlu pusti da djeluje, ono će se proširiti cijelim svijetom, te niko neće ostati pošteđen. Čini se da se svjetskim institucijama više nema smisla obraćati – stoga, upućujemo dovu Dragom Bogu, moleći ga da On intervenira – kaže se u saopćenju. 

(MINA)