Islamska zajednica uplatila preko 200.000 KM za obnove Kantonalne bolnice u Bihaću

Islamska zajednica uplatila preko 200.000 KM za obnove Kantonalne bolnice u Bihaću

Sarajevo, 31. oktobar 2013. (MINA) – Danas je muftija bihaćki Hasan ef. Makić direktoru Kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću Hajrudinu Haviću predao kopiju uplatnice u vrijednosti od 203.717 KM za obnovu ove u požaru stradale bolnice. Svečanom uručenju prisustvovao je i premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača.

Odlukom reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazovića u petak, 09. augusta 2013. godine, nakon džume namaza u džematima Islamske zajednice u domovini i bošnjačkoj dijaspori organizirana je sergija za prikupljanje novčanih sredstava za obnovu Kantonalne bolnice u Bihaću. Na toj sergiji, dobrovoljnim prilozima muslimana iz cijele Bosne i Hercegovine i bošnjačke dijaspore, ukupno je prikupljeno i uplaćeno na račun Kantonalne bolnice u Bihaću 203.717 KM.

Prema riječima direktora Kantonalne bolnice uplaćena sredstva će biti uložena u obnovu krova bolnice.

Podsjećanja radi, islamska kultura i civilizacija svoj povijesni razvoj temelji na nekoliko izuzetno važnih društvenih ustanova kao što su: džamije, škole, biblioteke, univerziteti, vodovodna i putna infrastruktura, te zdravstvene i humanitarne ustanove. Naša povijest bilježi visoku svijest nepreglednog broja dobročinitelja/vakifa koji su kroz sistem vakufa podizali i ostavljali za opću korist i upotrebu ovakve ustanove diljem muslimanskog svijeta. U islamskoj kulturi i civilizaciji osobita pažnja posvećivala se razvoju medicine i zdravstva, a samim tim i ustanova koje prate ovu izuzetno važnu oblast u društvenom životu.