Ispraćeni brčanski konjanici na 512. Ajvatovicu

Ispraćeni brčanski konjanici na 512. Ajvatovicu

Deseti put u nizu Medžlis Islamske zajednice Brčko i konjički klub “Djeca vjetra” organizirali su vjersko-kulturni program u povodu ispraćaja brčanskih konjanika koji su se zaputili prema Prsucu kako bi uzeli učešće u tradicionalnoj manifestaciji Ajvatovica.

Program je održan poslije džuma-namaza u parku pored Bijele džamije a na ovogodišnju, 512. Ajvatovicu, iz Brčkog je krenulo 8 predvođenih bajraktarom Halidom Sulejmanovićem. Kao i svih prethodnih godina organizator i vođa puta je Aziz-aga Šehović.

Prisutnima se u ime organizatora programa obratio glavni imam Medžlisa Brčko Mustafa-ef. Gobeljić koji je poručio da je Ajvatovica višestoljetna tradicija iz koje učimo da se istrajnost, požrtvovanje i ljudska dobrota uvijek isplate i da to Uzvišeni Bog nagrađuje. „Po predanju Ajvaz-dedo je punih je četrdeset dana odlazio nekoliko kilometara od tadašnjeg grada Prusca gdje je kroz molitve Bogu uspio da kroz stijenu do grada dovede vodu.“

Prisutnima se obratio i Hajrudin Omerović, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Brčko koji je govorio o važnosti čuvanja bošnjačke tradicije u koju svakako spada i Ajvatovica.

Konjanici će u narednih šest dana preći put dug skoro 300 kilometara a logističku podršku obezbijedila im je Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.