IZ u BiH: Ruka podrške za socijalno ugrožene, povratnike, nastradale u zemljotresu, bolesne

IZ u BiH: Ruka podrške za socijalno ugrožene, povratnike, nastradale u zemljotresu, bolesne

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini je nizom aktivnosti i ovog ramazana pružila ruku podrške najranjivijim kategorijama društva.

Tako je posredstvom Rijastovog Ureda za društvenu brigu upriličen iftar za korisnike javne kuhinje “Imaret” u Bihaću, socijalno ugrožene osobe s područja Muftijstva mostarskog, kao i za povratnike u medžlisima Foča i Ustikolina.

Uz iftare dijeljeni su i prehrambeni paketi, a u saradnji s BBI bankom i uz podršku kompanije Klas d.d. Sarajevo već osmu godinu zaredom obezbijeđeno je i dodatnih 1.000 prehrambenih paketa za ugrožene na području Tuzle, Banje Luke, Bihaća, Travnika, Kupresa, Sarajeva, Rogatice, Višegrada, Matuzića, Doboj-Juga, Konjica, Jablanice i Prozora.

– Islamska zajednica je i ove godine odlučila da pakete dostavi na području svih devet muftijstava, i to uglavnom za naše povratnike. Nažalost, još uvijek su naši povratnici oni kojima je naša pomoć najpotrebnija. Na ovaj način želimo izraziti solidarnost i poručiti im da nisu sami – istakao je Ibrahim Malanović, rukovodilac Ureda za društvenu brigu.

Osim pomenutih iftara, aktivisti Mreže mladih svakodnevno su na terenu dijelili pripremljene iftare u okviru projekta “Pomoć starijim i iznemoglim osobama – kućna njega“, kojeg je Ured za društvenu brigu pokrenuo krajem 2019., a realizaciju nastavio i u 2022. godini. Do sada je obavljeno 4.045 posjeta korisnicima projekta, odnosno starijim i iznemoglim osobama sa umanjenim sposobnostima za kretanje, osobama o kojima nema ko da brine kao i bolesnima i onima koje žive same.

Ured je u saradnji sa Medžlisom IZ Sarajevo iz Fonda Bejtul-mal uručio i bonove u vrijednosti od 100 KM za osnovne potrepštine za više od 500 osoba. Na ovaj način su pomognute osobe koje su u teškoj finansijskoj situaciji, a koje dodijeljeene bonove mogu iskoristiti za kupovinu osnovnih životnih namirnica.

– Svaki naš džematlija koji je u potrebi može se obratiti bilo kojem dekretiranom imamu i zatražiti pomoć, te tako postati korisnik fonda Bejtul-mal. Sredstva kojima pomažemo, ne samo na području Sarajeva, nego i u našim povratničkim džematima su sredstva od zekata i sadekatul-fitra koja su prikupljena tokom prethodnog ramazana – kazao je dr. Abdulgafar-ef. Velić, glavni imam MIZ Sarajevo.

Na inicijativu reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića da se pomogne porodicama u Stocu koje je zadesio zemljotres, rukovodilac Ureda Ibrahim Malanović je zajedno s muftijom mostarskim Salem-ef. Dedovićem i glavnim imamom Medžlisa Stolac Mersed-ef. Šabanovićem posjetio porodicu Elmire Sefo, djevojke koja je nastradala u zemljotresu. Porodici nastradale djevojke uručena je novčana pomoć, te prenesena tazija reisul-uleme Kavazovića. Tom prilikom su uručeni i prehrambeni paketi za porodice na čijim je objektima pričinjena materijalna šteta.

Islamska zajednica je ovog ramazana i posredstvom Vakufske direkcije i u saradnji s kuvajtskom Fondacijom En-Nedžat osigurala hemodijalizni aparat za novotvoreni Hemodijalizni centar u Goraždu, nakon što je ranije već isporučila 35 hemodijaliznih aparata odjelima za hemodijalizu širom Bosne i Hercegovine.

Također Vakufska direkcija je i ove godine u saradnji sa Generalnom direkcijom za vakufe Republike Turske obezbijedila oko 5.000 ramazanskih paketa za postače u BiH.

Ovo je samo dio realiziranih aktivnosti Islamske zajednice usmjerenih ka pružanju pomoći onima kojima je ona najpotrebnija, a brojni su i projekti realizirani na nivoima muftijstva, medžlisa i džemata.

(MINA)