Josipovićev strah je opravdan!

Josipovićev strah je opravdan!

Čitajući izjavu naprijed imenovanog gospodina, koji misli „da je lokalno muslimansko stanovništvo samosvjesno, da razumije i dijeli europske vrijednosti i cijeni dobrosusjedsku saradnju“, ali se ipak boji radikalnih muslimana kojih i dalje ima u BiH, na pamet mi padnu neki naslovi tipa:

Bacali kamenje na džamiju…

Napali mjesnog imama i džematlije…

Mladići kamenovali džamiju… (ovaj je taze- Novi Travnik 8.aprila 2011.godine)

Ovo su samo neki od naslova koje smo mogli čitati u medijima proteklih godina.

Žalosno je što većina ovakvih članaka završi rečenicama tipa:

„U toku je opsežna policijska akcija“!?!

„Policija traga za počiniocima“!?!

Ili rijetko: „…policija je pronašla počinioce i lišila ih slobode. Nakon kriminalističke obrade, uhapšeni su pušteni na slobodu. Protiv njih će biti preduzete zakonom predviđene mjere i radnje.“

Od kada se počelo sa obnavljanjem porušenih džamija desilo se mnogo napada na muslimane i njihove vjerske objekte, simbole pa čak i mezarja. Ako u ovom momentu uzmemo samo one napade i incidente koji su zadnjih godinu dana, jer više nisu toliko popularni, prijavljeni „čuvarima reda i mira“, koji počinioce predaju „pravosudnim organima“ na „obradu“, možemo kazati kako su muslimani u Bosni i Hercegovini doživjeli makar po jedan od navedenih naslova mjesečno.

Napadi na pojedine džamije, kao što je Savska džamija u Brčkom, već se mogu nazvati i tradicionalnim!

S pravom se pitam treba li Josipoviću još argumenata da počne strahovati od radikalizacije i „lokalnog samosvjesnog  muslimanskog stanovništva“?

                                                                                                                                  Mevludin Smajlović