Klanjana dženaza Bahriji-ef. Smajiću

Klanjana dženaza Bahriji-ef. Smajiću

U 75. godini života je u subotu 12. marta 2022. godine na ahiret preselio Bahrija-ef. Smajić, dugogodišnji imam Atik Savske džamije u Brčkom.

Dženaza-namaz obavljena je u ponedjeljak 14. marta 2022. godine poslije ikindije-namaza ispred džamije džemata Ivici. Dženazi je u ime Muftije tuzlanskog prisustvovao Sead-ef. Seljubac kao i veliki broj imama i džematlija s područja Brčkog i okolnih gradova. Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko, Mustafa-ef. Gobeljić, predvodio je dženazu-namaz a u obraćanju prisutnima govorio je o životnom putu i profesionalnom angažmanu Bahrija-efendije. Bahrija-efendija ukopan je na mezarju Meraje pored svoje hanume rahmetli Mine.

Rahmetli Bahrija-ef. je rođen u Rašljanima kod Brčkog, svršenik je Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu i Pravnog fakulteta u Banjoj Luci.

Službovao je u džematima: Orahova- Azizija džamija i džemat Rovine, Medžlis Islamske zajednice Bosanska Gradiška od 1968. do 1971. godine kada odlazi u Medžlis Islamske zajednice Ljubija i tu službuje sve do 1981. godine. Tada preuzima dužnost imama u džematu Atik Savska džamija u Brčkom u kojem ostaje sve do 2016. godine kada je penzionisan. Pored angažmana u džematu rahmetli Bahrija-efendija je bio i sekretar Medžlisa Islamske zajednice Brčko.