Klanjana dženaza srebreničkoj majci Hatidži Mehmedović

Izvor: muftijstvotz.ba

Klanjana dženaza srebreničkoj majci Hatidži Mehmedović

Dženaza Hatidži Mehmedović, predsjednici Udruženja “Majke Srebrenice”, je klanjana u srijedu 25. jula 2018. godine ispred Čaršijske džamije u Srebrenici.

Ta'aziju reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića porodici je izrazio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović koji je predvodio dženazu-namaz i u svome obraćanju je kazao da je danas tužan dan ali da u njemu osjećamo ponos što je u ovome gradu, u ovoj zemlji, rođena i živjela Hatidža Mehmedović.

„Hatidža se borila istinskom borbom da se poslije Genocida u Srebrenici i Podrinju nikada više nikome ne ubijaju nevini sinovi, da se ne ubijaju djeca. Ona je to činila svojom providnošću i mudrošću. Činila je to izuzetnom snagom i bila je primjer svima nama. Da bismo sačuvali svoje sinove, ovdje i bilo gdje, na bilo kojem mjestu, mora se znati ko je u Genocidu ubijao nevine ljude. Hatidža je toga bila svjesna i to je bila njena borba. Svi to s njom dijelimo, ne samo u ovom gradu nego u cijelome svijetu, a izuzetak su malobrojni,“ kazao je muftija Fazlović.

Dženazu-namaz na mezarju u Bektićima (Sućeska), gdje je Hatidža i ukopana, predvodio je glavni imam Medžlisa Srebrenica Damir-ef. Peštalić. Nakon dženaze-namaza u Srebrenici, Tuzli, Sarajevu i drugim gradovima proučeni su kelime-i-tevhid i hatma dove.

Istog dana, u Memorijalnom centru u Potočarima je održan sasatanak Savjetodavne radne grupe Memorijalnog centra u čijem radu učestvuju predsjednice udruženja, majke Srebrenice. Na sjednici je iskazana zahvalnost i poštovanje Hatidži Mehmedović, koja je bila član Savjetodavne radne grupe i dala veliki doprinos u njenom radu. Muftija Vahid-ef. Fazlović, predsjednik Savjetodavne radne grupe, je kazao da je kušnja najvećih razmjera upravo u ovome gradu ali je i broba najvećih razmjera upravo ovdje. Pokazala je to svojim zalaganjem Hatidža Mehmedović. Znali smo da je ljubav majke velika, ali prije Srebrenice nismo znali koliko majka može biti hrabra, snažna, uspravna i istrajna. To nam je pokazala Hatidža Mehmedović i druge majke Srebrenice, Podrinja, Bosne i Hercegovine, kazao je muftija Fazlović.

Prije dženaze u Srebrenici je održana komemoracija na kojoj su govorili Munira Subašić, Hajra Ćatić, Alija Tabaković, Emir Bektić, Fadila Memišević, Abdusamed Đozić i Emir Hadžihafizbegović. Oni su poručili kako će borba za istinu i pravdu biti nastavljena jer je to svima nam u emanet ostavila i srebrenička majka Hatidža Mehmedović. Poemu o Hatidži recitirao je Admir Muhić.

Hatidža Mehmedović je preselila na Ahiret u nedjelju 22. jula u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Bila je primjer i simbol istrajnosti u borbi za istinu o Genocidu u Srebrenici i Podrinju. U julu 1995. godine ubijeni su Hatidžina dva sina, Azmira (18) i Almira (21), supruga Abdulaha (44), brat i brojni članovi njene familije. Živjela je sama u srebreničkom naselju Vidikovac gdje se vratila 2003. godine.