Kurban-bajramska čestitka Glavnog imama

Kurban-bajramska čestitka Glavnog imama

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko je u povodu nastupanja Kurban-bajrama uputio čestitku u kojoj se kaže:

BRAĆO I SESTRE: ES-SELAMU ALEJKUM

          Sutra je naš veliki blagdan – Kurban bajram. Ramazanski bajram i Kurban bajram su naša dva najveća praznika. Ovaj, kojeg sa radošću, iščekujemo sutra, pored svog uobičajenog blagdanskog značenja,  prepoznatljiv je i po izvršavanju dviju veoma važnih islamskih dužnosti – HADŽDŽA I KURBANA.

          Hadždž je IBADET koji svojom veličinom i bogatstvom zaslužuje epitet „najveličanstvenijeg duhovnog iskustva“ ili „riznice duhovnih raskoši“. Nažalost, ove godine, zbog poznatih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa, milioni muslimana, koji uobičajeno izvršavaju ovu islamsku dužnost, neće osjetiti iskustvo ove duhovne nadgradnje i duhovne radosti. Ali zato je kurban ibadet koji izvršavamo u našem porodičnom okruženju i čije obavljanje, hvala Bogu, nije uslovljeno poznatim društvenim restrikcijama i ograničenjima.  To je obred kojeg obavljamo u ime našeg Gospodara, a za dobro insana, za dobro čovjeka. Bez ova dva uvjeta, žrtva KURBANA neće biti potpuna. Naš nijjet mora biti da se približimo našem Gospodaru i da učinimo dobro čovjeku. Primarna misija vjere jest odgajati ljude da budu dobri i poticati ih na dobro. Nema perioda u ljudskoj povijesti, kada ljudska toplina i dobrota nisu bile san i nada mnogih unesrećenih ljudi. Tako je i danas. Pozivam sve nas, da pokažemo svoje ljudsko i vjerničko lice, i pomognemo svima onima koji su u nevolji i kojima je naša pomoć potrebna.

          Bajram je naš porodični praznik. U njemu smo svoju radost uvijek dijelili sa drugima. Ona je bila tako velika da je pretjecala preko naših avlijskih ograda i kapija. Poput  svjetlosti se razlivala na sve oko nas. Neka nam i ovaj Bajram zablista u punoj svojoj raskoši.

          Braćo i sestre, svima vama želim sretne i ugodne bajramske dane, uz molbu Allahu, dž. š., da ih provedete u zdravlju, dobrom raspoloženju i porodičnoj sreći.                                                 – BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN –