Kurbanbajramska čestitka glavnog imama Mustafa-ef. Gobeljića

Kurbanbajramska čestitka glavnog imama Mustafa-ef. Gobeljića

BRAĆO I SESTRE: ES-SELAMU ALEJKUM

          Sutra je naš veliki blagdan – Kurban bajram. Ramazanski bajram i Kurban bajram su naša dva najveća praznika. Ovaj, kojeg s radošću, iščekujemo sutra, pored svog uobičajenog blagdanskog značenja,  prepoznatljiv je i po izvršavanju dviju veoma važnih islamskih dužnosti – HADŽDŽA I KURBANA.

          Hadždž je IBADET koji svojom veličinom i sadržajem zaslužuje status „najveličanstvenijeg duhovnog iskustva“ ili „riznice duhovnih raskoši“. Ove godine, hvala Bogu, nakon tri godine  istinske čežnje vjerničkih srca, muslimani iz naše zemlje, kao i iz cijelog svijeta, u prilici su, izvršiti ovu, petu islamsku dužnost bez ikakvih ograničenja. Ipak, i u potpuno normalnim uvjetima, samo mali broj muslimana u toku jedne godine može obaviti ovaj peti islamski fard. S druge strane, kurban je ibadet koji izvršavamo u našem porodičnom okruženju.  To je obred kojeg obavljamo u ime našeg Gospodara, a za dobro insana, za dobro čovjeka. Bez ova dva uvjeta, žrtva KURBANA neće biti potpuna. Naš nijjet mora biti da se približimo našem Gospodaru i da učinimo dobro čovjeku. Primarna misija vjere jest da odgoji  ljude da budu dobri i plemeniti. Pokazati svoju ljudsku dobrotu, znači, pokazati istinsko lice vjere.

          Bajram je naš porodični praznik. U njemu smo svoju radost uvijek dijelili s drugima. Ona je bila tako velika, da se poput svjetlosti prelivala na  sve oko nas. Neka nam i ovaj Bajram zablista u punoj svojoj raskoši.

          Braćo i sestre, svima vama želim sretne i ugodne bajramske dane, uz molbu Allahu, dž. š., da ih provedete u zdravlju, dobrom raspoloženju i porodičnoj sreći.

                                                – BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN –