Kurbanbajramska čestitka muftije tuzlanskog dr. Vahid-ef. Fazlovića

Kurbanbajramska čestitka muftije tuzlanskog dr. Vahid-ef. Fazlovića

Bismillahirrahmanirrahim!

Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, Milostivom, Samilosnom.

Salavate i selame upućujemo Njegovom plemenitom poslaniku Muhammedu, alejhi selam, njegovoj časnoj porodici i ashabima.

Draga braćo, poštovane sestre!

Nalazimo se u blagoslovljenom vremenu naše duboke pobožnost i spremnosti da upotpunimo pokornost Stvoritelju svih svjetova.

U ovim danima mubarek-mjeseca zul-hidžeta, muslimani u cijelom svijetu posebno su vezani za ibadete hadža i kurbana.

Dok obavljaju hadžske obrede, svi hodočasnici su čvrsto povezani i ujedinjeni, pojavno, svojom istovjetnom ihramskom odjećom, i suštinski, svojim čistim nijetom i najdubljim vjerskim doživljajem, šaljući istovremeno univerzalne poruke cijelom ljudskom rodu.

I naš obred kurbana je svjedočenje spremnosti na požrtvovanost u ime Boga a za dobrobit ljudi. Ovaj čin žrtve, i svako drugo žrtvovanje iz bogobojaznosti, najdjelotvornije nas oslobađa okova sebičnosti i otuđenosti.

Ovi, i svi drugi ibadeti dini-islama, usmjeravaju nas putem na koji nas vodi plemeniti i mudri poziv Gospodara svjetova da svi ljudi uspostavljaju i grade bliskost i saradnju na međusobnom dobročinstvu i bogobojaznosti, a da se klone grijeha i neprijateljstva kako bi se sačuvali od teških posljedica.

Molimo Allaha, dželle šanuhu, da u ovom velikom danu Arefata primi dove naših hadžija i sve naše dove. Neka nas obaspe Svojom beskrajnom milošću i očisti od grijeha naše duše.

Molimo Allaha Uzvišenog da u danima Bajrama primi naše kurbane i da budu zalog sigurnosti i napretka naših porodica.

Cijenjena braćo i sestre!

Bajramskom radošću i toplinom oplemenimo naše porodične i rodbinske veze, naša prijateljstva. Odgovorno čuvajmo i nanovo pokažimo tradicionalnu bosansku privrženost našim komšijama.

U ovim danima posebnu vrijednost ima naša lijepa riječ i plemenito djelo prema nemoćnima, bolesnima i usamljenima među nama. Neka niko od potrebitih u našim mahalama i džematima ne ostane uskraćen od naše pomoći i neka ona bude izdašna.

Povodom Kurban-bajrama svima vam upućujem srdačne čestitke.

Bajram šerif mubarek olsun!


Tuzla, 27.6.2023./9. zul-hidždže 1444.