Manifestacija povodom rođenja Allahovog poslanika Muhammeda a.s.

Manifestacija povodom rođenja Allahovog poslanika Muhammeda a.s.

Povodom dana rođenja posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda a.s. Medžlis Islamske zajednice Brčko organizira manifestaciju pod nazivom: “Ti si ruža džennetska.”

Tim povodom danas je u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Brčko upriličena konferencija za medije. Program manifestacije predstvaio je mr. Mustafa ef. Gobeljić, glavni imama Medžlisa IZ-e Brčko koji je kazao:

“Muhammed a.s. prema učenju islama posljednji je Božiji Poslanik, pečat u tom svetopovijesnom ciklusu Božanskog javljanja čovjeku. K tome, Muhammed a.s. za muslimane je paradigma savršenog čovjeka u svim aspektima ljudskog života. Kada ovo kažemo, onda smo dužni dodati da su za nas i drugi Božiji poslanici primjeri savršenog morala i ljudske veličine. Pa ipak, misijsko nasljeđe Muhammeda a.s. nama muslimanima je u najvećem obimu dostupno. I stoga, svaki iskreni musliman teži da što više liči na svoga Poslanika. Ta težnja kod muslimana je stalna, ali postoje situacije kada se ta želja dodatno intenzivira. Jedna od tih je i ova, kada obilježavamo rođendan našeg Poslanika.

Mi smo za ovu priliku pripremili različitu lepezu aktivnosti i sadržaja. Od onih duhovno-vjerskih, preko kulturno-vjerskih, do edukativnih, humanitarnih itd. Muhammed a.s. je sve ovo i mnogo više od toga. On je naša neiscrpna inspiracija u pogledu, ne samo iskrenosti u vjeri, nego i u pogledu isijavanja dobra i zračenja dobrom prema svakom čovjeku.

Za ovu priliku vašoj pažnji posebno preporučujemo kulturno-vjerski sadržaj ove manifestacije Muzej Allahovog Poslanika, o kojoj će javnost u danima ispred nas biti dodatno informirana.”

plakat_manifestacija_umanjen