Međunarodna konferencija na Fakultetu islamksih nauka

Međunarodna konferencija na Fakultetu islamksih nauka

Pozdravne riječi uputili su dr. Ismet Bušatlić, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, dr. Abdulhamid Ebu Sulejman, predsjednik Međunarodnog instituta za islamsku misao (IIIT), te dr. Anas S. Al-Shaikh-Ali, predsjednik AMSS UK, a glavno izlaganje “Duhovna revolucija: izazov 21. stoljeća”, iznio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa ef. Cerić.

Profesor Bušatlić je zahvalio organizatorima konferencije Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, Asocijaciji muslimanskih društvenih znanstvenika Ujedinjenog Kraljevstva (AMSS UK), Međunarodnom institutu za islamsku misao (MIT) i Centru za napredne studije, te onima koji su pružili podršku ovome skupu.

„Ovo je prilika da porazgovaramo o brojnim pitanjima koja se tiču naše sadašnjosti, ali i budućnosti”, rekao je prof. Bušatlić.

Predsjednik AMSS UK dr. Anas S. Al-Shaikh-Ali govoreći o globalizaciji rekao je kako postoje pozitivne i negativne promjene u društvu, s tim što se stiče utisak da ima više negativnih kao što su siromaštvo, nemoral, ratovi, ekološke katastrofe, korupcija i drugo, koji uzrokuju patnju i stradanja, ali ima i pozitivnih kao što su dinamična politika mira, napredak tehnologije, posebno komunikacijske.

„Cilj je da sagledamo aspekte i ciljeve koji se baziraju na vjeri, pronaći način kako napraviti bolju saradnju svih vjera, analiziranje i razumijevanje izazova sa kojima se suočavaju vjerske zajednice”, rekao je prof. Shaikh Ali.

On je dodao da je Sarajevo grad koji je mnogo propatio, ali da je otpor njegovih stanovnika nešto iz čega svi mogu puno naučiti o hrabrosti, toleranciji i vjeri za bolju budućnost.

Profesor dr. Abdulhamid Abu Suleyman je svoje izlaganje počeo pitanjem o tome kako se vratiti vjeri, te je citirajući ajete iz Kur'ana rekao da su osnova svih religija mir, bratstvo, samilost i izgradnja civilizacije.

„Dužnost vođa, učenjaka i mislilaca je da sjednu i da razgovaraju o osnovama vjere, o onome što nas povezuje, jer tu smo na svom tlu, ukoliko to ne učinimo, i dalje ćemo imati rat između religija i rat unutar religija. Stoga učinimo da zajedno budemo djeca poslanika Ibrahima”, dodao je prof.dr. Abdulhamid Abu Suleyman.

Glavno izlaganje “Duhovna revolucija: izazov 21. stoljeća”, iznio je dr. Mustafa ef. Cerić koji je rekao da se ideja za duhovnu revoluciju zasniva na nekoliko ajeta koji nas vode istoj svrsi a to je “samoostvarenje, jer je duhovna revolucija progresivno, ciklično i stalno kretanje oko jedne ose, oko svetog duha od kojeg smo svi stvoreni i od kojeg je stvoren poslanik Ibrahim”.

„Spaljivanje Kur'ana jednako je pokušaju paljenja Ibrahima a.s.”, kazao je reis Cerić, citirajući ajete iz Kur'ana o Ibrahimu a.s. kojega su nevjernici htjeli baciti u vatru zbog ispovijedanja vjere.

Po njegovim riječima suviše je simplistički povezati ove događaje, ali je to znak upozorenja da i mi počnemo graditi „nojevu arku”.

On je naveo kako su industrije koje su organizirale ubijanje, bile  industrije koje su organizirale države protiv svojih građana zbog uvjerenja da će oni koji prežive živjeti u jednom boljem svijetu.

– U 20. stoljeću ljudi su pokušali zamijeniti sveti duh, Božiji duh, sa sotonskim, lošim duhom zbog toga što su se usudili da izgovore riječi ‘Bog je mrtav’ i time povjerovali da bi mogli živjeti ako ne bi bilo Boga. Mi koji smo preživjeli to mračno doba 21. stoljeća, svjedočimo da je Bog (el Hajj) Živi, Onaj koji sve Čuje (Es-Semi’), Onaj koji sve Vidi (el Basir), Onaj koj sve Zna (el-Alim), onaj koji sve zapisuje na Ploči pomno čuvanoj, Levhi Mahfuz. Svjesni smo Božijega duha, u kojem nas On poziva na duhovnu revoluciju koja bi trebala da promijeni način života u ovom stoljeću”, rekao je između ostalog dr.Cerić.

Uz nadu da će se prvi znaci ove duhovne revolucije vidjeti i u u El-Kudsu, svetoj zemlji Ibrahimovih sinova, prof. Cerić je završio svoje izlaganje riječima da trebamo voditi sveti mir, a ne sveti rat.

Izlagači koji će se predstaviti na međunarodnoj konferenciji “Budućnost vjere u eri globalizacije” su eminentni profesori sa prestižnih fakulteta iz BiH i svijeta kao što su: Joseph Montville, Antonv T. Sullivan, Abdelwahab El-Affendi, Yasir Suleiman, Mato Zovkić, Randa Kuziez, Robert D. Crane, Mehmet Asutav, Fikret Karčić, Enes Karić, Fivaz Mughal, Douglas Johnston, Nik Muhamad Hafiz Hassan, Yasir Yilmaz, Noreen Herzfeld, Maszlee Malik, Farhan Mujtahid Chak, Azzedine Azimani, Muhammad Imran Khan, Ermin Sinanović, Arolda Elbasani, Mehmed Elezović, Gulsen Kava Osmanbasoglu, Mirza Hadžirušević, Mehmet Can, Z. Hafsa Orhan Astrom, Zulkifli Hasan, Fawad Khaleel, Ridhwan Bin Mohd Basor, Ali Fisher, Hasan Čilo.

Kao uvod u ovu dvodnevnu mwđunarodnu konferenciju u subotu je bila promocija knjiga prof.dr. Abdulhamida Ebu Sulejmana “Kur'anska vizija” u prijevodu dr. Enesa Karića i “Kriza islamske civilizacije” u prijevodu Ahmeda Halilovića.

Međunarodna konferencija “Budućnost vjere u eri globalizacije” završava u ponedjeljak, 20. septembra.

(Fena)