Mekteb – izvor sreće

Promocija mektebske nastave na času islamske vjeronauke u JU II OŠ u Brčkom

Mekteb – izvor sreće

U prostorijama JU II OŠ u Brčkom u četvrtak, 06. septembra 2018. godine priređen je nesvakidašnji ugledni čas, kojeg su, u saradnji sa Suadom Behlulovićem, nastavnikom islamske vjeronauke u školi, održali glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko mr. Mustafa ef. Gobeljić i  Emir ef. Hasanović, imam Atik – Savske džamije.

Tema uglednog časa bila je “Mekteb – izvor sreće”. Času su, pored učenika V razreda kojima je ova nastavna jedinica u sklopu NPP –a, prisustvovali i ostali učenici škole koji pohađaju nastavu islamske vjeronauke, kao i stručni tim te nekoliko nastavnika.

Nakon riječi dobrodošlice, predstavljanja gostiju i najave cilja časa od strane nastavnika islamske vjeronauke, u uvodnom dijelu časa Mustafa ef. se, kroz dijalog sa učenicima, osvrnuo na historiju postojanja bosanskih muslimana na ovim prostorima,   istaknuvši pri tome poseban značaj kontinuiteta i neprekinutog rada islamskih odgojno – obrazovnih ustanova, bilo da je riječ o onima nižeg nivoa – mektebima, ili višeg nivoa – medresama i fakultetima.

U glavnom dijelu časa Emir ef. je uz multimedijalnu prezentaciju predstavio plan i program rada mektebske nastave, osvrnuvši se na vlastita iskustva i rezultate rada u  mektebu Atik – Savske džamije. Potom je sa učenicima izvedena kraća radionicu na temu Zašto je važno upisati se u mekteb, u okviru koje su pored ciljeva i zadataka, posebno istaknute sve specifičnosti i prednosti  mektebske nastave (tradicija, ambijent, vremenski okvir itd.).

U završnom dijelu časa učenici su dobili promotivni materijal sa svim potrebnim informacijama vezanim za upis i pohađanje mekteba.

Na kraju kažimo da je cilj i zadatak mektebske nastave i nastave islamske vjeronauke isti, da nauči, osposobi i pripremi učenike da žive u skladu sa islamskim propisima. Najlakše ga je ostvariti zajedničkim i koordiniranim radom muallima u mektebu  i muallima u školi (nastavnika islamske vjeronauke).