Mimohod srebreničkih majki održan u Brčkom

Piše: Behija Kadušić

Mimohod srebreničkih majki održan u Brčkom

U petak 11. marta 2022. godine na Trgu mladih u Brčkom održan je mimohod u organizaciji Udruženja građana „Žene Srebrenice“, „Pokret- Majke enklave Srebrenice i Žepe“, „Udruženje žena Podrinja“ i „Udruženje Srebreničke majke“ u saradnji sa „Udruženjem porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta Bosne i Hercegovine“.

Podrška majkama i ženama Srebrenice bili su brčanski imami, efendinice kao i vrijedne džematlije i džematlijke, aktivistkinje Odjela za brak i porodicu, udruženja žena i drugi.

Poslije mimohoda, prisutni su se uputili u Bijelu džamiju gdje ih je dočekao glavni imam, dr. Mustafa ef. Gobeljić koji se obratio prisutnima, a posebno Majkama Srebrenice. Proučena je hatma dova za 8 proučenih hatmi pred duše šehida Srebrenice. Hatme su, pored aktivistkinja Odjela za brak i porodicu Medžlisa Brčko, proučile i aktivistkinje Odjela pri Medžlisu Tuzla i Srebrenik!

Nakon vjerskog dijela programa, majkama Srebrenice je obezbijeđen ručak u restoranu Divanhana a koji je za njih organizovala Kancelarija gradonačelnika Brčko distrikta.

Zahvaljujemo se svima koji su danas na bilo koji način iskazali svoju podršku Majkama Srebrenice – a pogotovo našim vrijednim sugrađankama i džematlijkama!

Molim Allaha, dž.š., da nam ukabuli i u sevap upiše današnji doprinos i podršku u očuvanju borbe za istinu i njegovanje kulture sjećanja na genocid počinjen nad Bošnjacima.

#Da se nikom ne ponovi