Muftija tuzlanski: Koliko je časno pomoći bolesnome, toliko je veliki grijeh otežavati mu njegovu nevolju

Muftija tuzlanski: Koliko je časno pomoći bolesnome, toliko je veliki grijeh otežavati mu njegovu nevolju

Tuzlanski muftija Vahid-ef. Fazlović za „Avaz“ je prokomentarisao pandemiju COVID-19 i poslao poruku svim građanima.

Njegovu poruku prenosimo u cijelosti:  

Univerzalne vrijednosti

– Ovo stanje u kojem se nalazi cijeli svijet, pa i mi u Bosni i Hercegovini, višestruki je test za čovječanstvo. Nije u pitanju samo test spremnosti da se izborimo protiv virusa, nego je, kao rijetko kada u povijesti, na velikom ispitu ljudski moral i karakter. Ova pandemija će, ako Bog da, proći, ali se zapitajmo hoće li ljudi biti snažnije i iskrenije okupljeni i ujedinjeni oko univerzalnih vrijednosti kako bi se zajednički sačuvali novih kušnji i nedaća, koje, ako istinski ne uzmemo nauk, u budućnosti mogu donijeti i daleko veće posljedice. Mnogi među nama već svjedoče veliku ljudsku i stručnu požrtvovanost, posebno ljekari i medicinski radnici, u namjeri da spriječe širenje bolesti ili pruže pomoć oboljelima – rekao je Fazlović.

Prema njegovim riječima, „svima njima moramo biti neizmjerno zahvalni i spremni pomoći osiguravajući neophodna sredstva i opremu, ali i svojim ispravnim načinom života u skladu s trenutnim okolnostima“.

Ljudska kušnja i nevolja

– Oduvijek je bolest bila velika ljudska kušnja i nevolja. Stoga, koliko je časno pomoći bolesnome, toliko je veliki grijeh u toj njegovoj nevolji otežati mu. Upravo tako se danas neki ponašaju iracionalno okrivljujući svoje komšije i sugrađane zbog specifične virusne bolesti koja ih je usljed njezinog naglog širenja zadesila. Umjesto toga, neka bolesni budu u našim molitvama, a našu podršku izdašno pružajmo onima kojima je najpotrebnija. Ovo je vrijeme zajedništva i solidarnosti, među ljudima i institucijama. Valja nam znati da se mi u Tuzli nećemo riješiti ovog belaja, ako se to ne desi u Goraždu, Bihaću, Banja Luci, Mostaru… – naveo je Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski. 

(Dnevni avaz)