Muftija zenički dr. Mevludin-ef. Dizdarević govorio na tribini u Brčkom

Muftija zenički dr. Mevludin-ef. Dizdarević govorio na tribini u Brčkom

U subotu, 3. decembra 2022. godine u Brčkom je održana tribina na kojoj je o temi „Vjera i ljudska patnja“ govorio muftija zenički dr. Mevludin-ef. Dizdarević.

Na početku tribine obratio se glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko dr. Mustafa-ef. Gobeljić koji je istakao da je ovo dvadeset i peta godina kako se u Brčkom redovno održavaju tribine. Izrazio je radost što je predavač na ovoj tribini muftija zenički dr. Mevludin-ef. Dizdarević i što tribini prisustvuju muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić, načelnik Tešnja Suad Huskić, glavni imam Medžlisa IZ Tešanj Fuad-ef. Omerbašić i brojni džematlije.

Muftija Dizdarević je govorio o refleksijama islama na ono što je sastavni dio života svakog čovjeka a to su patnja, bol, trauma.

„Svačiji život, bez obzira kakav bio, ugodan ili manje ugodan, manje ili više lijep, prije ili poslije dođe u kušnju. Dođu izazovi, siromaštvo, progoni, dođe na kraju smrt. Svi izazovi sa kojima se mi suočavamo su pitanja sa kojima se u svojim fundamentima bavi islam, bavi Kur'an kao takav. Teza koju želim večeras da elaboriram jeste da je vjera taj bitni sadržaj koji daje smisao ljudskoj patnji, koji objašnjava bol koju čovjek preživljava, i da je vjera i Kur'an kao takav, govoreći u kontekst islama, svojevrsni priručnik za samopomoć, svojevrsna psihoterapija koja omogućava čovjeku da preživi život sa što je moguće više ljudskog dostojanstva“, kazao je muftija Dizdarević istakavši da je svrha vjere da bude lijek čovjeku, da mu olakša život, podari smisao i značenje.

„Allah, dž.š., kad liječi dušu Muhammedu, a.s., ne liječi njegovu dušu nego on liječi dušu svakoga od nas. Onim putem kojim je Poslanik, a.s. išao, ona iskušenja kojima je Poslanik, a.s., iskušavan to su iskušenja koja mi, svako od nas, iskušava u nešto blažoj formi. Prisjećajući se iskušenja Poslanika, a.s., te naputaka i odgovora datih njemu, mi nastojimo da olakšamo vlastiti život i iskušenja“, kazao je muftija Dizdarević.

Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović je obraćajući se na ovoj tribini istakao da je život vrijedan onoliko koliko spoznamo istinske, autentične vrijednosti života a to nije moguće bez vjere. Istakao je vrijednost ove tribine i njen kontinuitet.

„Ova tribina koju organizirate već dvije i po decenije je svjedočanstvo vaše istrajnosti. Nema uspjeha bez istrajnosti, ne može se doći do ozbiljnih rezultata bez istrajavanja. Ova tribina je jedna od naših škola koja nas usmjerava prema velikim ciljevima. Jedan narod je velik onoliko koliko je u stanju da ispred sebe vidi velike ciljeve. Naš narod je to uvijek svjedočio. I opstao je naš narodi, opstale su ključne vrijednosti našeg naroda: vjera, čestitost, moral, naše institucije, Islamska zajednica i naša država Bosna i Herceovina koju mi čuvamo a koja je zaštitinica svih ovih vrijednosti“, kazao je muftija te je pohvalio Medžlis IZ Brčko i sve one koji istrajavaju na organiziranju ove tribine, koji je posjećuju i doprinose da ova lijepa praksa opstane.