Multikonfesionalno obdanište Islamske zajednice

E. Subašić, preporod.com

Multikonfesionalno obdanište Islamske zajednice

Jedan od najinteresantnijih projekata Medžlisa Brčko i najkvalitetnijih uopće u Islamskoj zajednici jeste obdaništeEvlad, koje je otvoreno drugog oktobra 2012. godine. Na godišnjicu rada, posjetili smo ovo prvo obdanište pri Islamskoj zajednici.

MIZ nije neplanirano krenuo u otvaranje obdaništa. Direktor obdaništa Enver Tursunović napravio je istraživanje o potrebi otvaranja obdaništa i najvažnije: mogućnosti samoodrživosti. Prema sadašnjim pokazateljima, obdanište je i više nego uspješan projekat. Možemo se nadati da će u budućnosti i drugi medžlisi krenuti sa sličnim projektima.

“Prije pokretanja obdaništa obišao sam obdaništa širom BiH kako bih vidio kako oni rade. Na početku imali smo strah zbog određenih predrasuda koje bi se mogle pojaviti kod našeg građanstva te njihovih sumnji u smislu može li Islamska zajednica iznijeti taj teret. Ispostavilo se da vrlo uspješno vodimo ovaj projekat. Na početku naše prve školske godine imali smo 33. djece. Sada imamo 120 djece i još 20 na čekanju. Pored toga, imamo šestero djece koja ne dolaze iz muslimanskih porodica. Nama je važno da ponudimo kvalitet kojeg će svi prepoznati”, kazao je Tursunović.

 

Cijeli tekst u narednom broju Preporoda