Mustafa-ef. Gobeljić uputio ramazansku poruku

Mustafa-ef. Gobeljić uputio ramazansku poruku

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko, Mustafa-ef. Gobeljić uputio je danas ramazansku poruku u kojoj kaže:

Braćo i sestre!

          Večeras sa zalaskom sunca nastupa blagoslovljenji mjesec ramazan. To je , za nas muslimane, najodabraniji mjesec u jednoj  godini. On je mjesec posebno izražene, Allahove, dž. š., milosti (rahmeta), Allahovog, dž. š., oprosta (magfireta), mjesce naših teoba, našeg kajanja, našeg vraćanja u okrilje našeg Gospodara.

          On je mjesec u kojem se, na neki način, upotpunosti zaokružuje naša vjernička ovozemaljska misija.

          Putem ramazanskih iftara, sehura i drugih ramazanskih druženja mi se na tom socijalno društvenom planu obogaćujemo i približavamo.

          Kroz posebne ramazanske ibadete, obrede, mi se duhovno čistimo i osnažujemo i pokušavamo približiti našem Gospodaru.

          Kroz razna ramazanska dobročinstva, koja se ogledaju u izvršavanju nekih obaveznih obrednih formi u islamu, kao  i dobročinstva u najširem smislu te riječi, mi postajemo humaniji ljudi i korisniji članovi uže i šire zajednice.

          Sve ove darove, sve ove mogućnosti i sve ove radosti, ramazan nam sa sobom donosi.

          Istina, ove godine ćemo ga provesti u nešto drugačijoj atmosferi. Izostaće neki sadržaji ramazanskog života. Mogli bismo kazati da ćemo ga provesti, nekako, više blizu ali i više daleko. Ali to su samo neke fizičke barijere i prepreke. Za srca se preprekre ne mogu postaviti.

          Zato, otvorimo naša srca prema svakom čovjeku, poželimo  dobro svakom čovjeku i činimo doboro koliko god budemo u mogućnosti. Ramazan će tako ispuniti svoju misiju.

             Braćo i sestre, svima vam želim sretne i blagoslovljne ramazanske dane.                                 RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN