Na ahiret preselio Sulejman-ef. Šabanović, osnivač džemata Gazi Husrev-beg u Klagenfurtu

Na ahiret preselio Sulejman-ef. Šabanović, osnivač džemata Gazi Husrev-beg u Klagenfurtu

Dženaza Sulejman ef. Šabanoviću, osnivaču džemata Gazi Husrev-beg u Klagenfurtu, Austrija, bit će obavljena sutra, u petak 16. aprila 2021. godine, na centralnom groblju u Klagenfurtu, a nakon toga, u subotu, 17. aprila, dženaza i ukop na mezarju Ivici, Medžlis Islamske zajednice Brčko.

Davno su mudri kazivali i za dobre insane svjedočili istinu da je njihov hod dunjalučkim putevima poput hoda čovjeka pijeskom, ne čuju se koraci, ali tragovi ostaju i traju.

– Upravo je kroz svoje ovodunjalučko proputovanje, r. Sulejman-ef. Šabanović hodio tiho, iskreno, odgovorno i nenametljivo, ali odlučno u nakani da načini što više dobra koje ostaje i svjedoči njegovo prisustvo i djelovanje među Bošnjacima Klagenfurta – objavio je Džemat BKZ Klagenfurt.

Sulejman-ef. je od ramazana 1413. (februar/mart 1993), pa do septembra 2013. godine, obnašao funkciju glavnog imama Klagenfurta, kao i čitave pokrajine Kärnten.

Pripala mu je čast, kao bošnjačkom imamu, da predvodi prvu džumu u Klagenfurtu nakon punih 50 godina pauze u mjesecu ramazanu 1413/1993. godine.

Da je svoj život kurbanio za hajr govori i činjenica da je Sulejman-ef., svojim znanjem, iskustvom i zalaganjem aktivno nastavio pomagati Adnan-ef. Gobeljića, džemat i muslimane Klagenfurta sve do ramazana 1442./2021.godine. Bio je od onih koji su Allahu povjerovali na riječ da nagrada za učinjeno dobro ne može biti ništa drugo do li dobro, te nije žalio svoga znanja, imetka niti truda na putu afirmacije i integracije Bošnjaka Klagenfurta. Ovaj veliki insan, koji je sve ljude posmatrao kroz prizmu dobra, svojim nas je postupcima obavezao da govorimo o hajratima koje je načinio i iza sebe ostavio kao veliki trag onoga što je bio njegov životni moto: Čini dobro, čini dobro i čini dobro – navodi se u objavi.

Sulejman-ef. je na bolji svijet preselio 2. ramazana 1442., odnosno 14.4.2021.godine. 

Molimo Allaha da mu podari sve džennetske ljepote i blagodati, a porodici sabur.

(Preporod.info)