Na mezarju Ivici ukopano 7 civilnih žrtava rata

Na mezarju Ivici ukopano 7 civilnih žrtava rata

Danas su pokopani:

Čengić Midhat (1931), Karanović Mirsad (1966), Plećić Enes (1955), Hadžić Ahmet (1955), Uzeirović Midhat (1947), svi ubijeni 1992. godine i Suljić Fatima (1916) koja je umrla prirodnom smrću 1992., a njeni posmrtni ostaci zajedno s prethodno nabrojanim osobama pronađeni u masovnoj grobnici Gorice.

Na zajedničkom ukuopu su sahranjeni i posmrtni ostaci Idrizović Fehima (1941) koji je ekshumiran iz masovne grobnice na lokalitetu bescarinske zone u Brčkom.

Zajednički ukop predvodio je izaslanik Reis-ul-uleme dr. Enes Ljevaković, a pored više stotina građana, pokopu je nazočio član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i supervizor za Brčko Raffi Gregorian.

“Mi ne mrzimo, mi ne znamo mrziti i nismo naučeni da mrzimo, kazao je sin ubijene žrtve. Ako uz to dodamo da nijedna osveta nije izvršena od kraja rata, onda možemo zaključiti da smo civilizovan svijet.

Ljudi kojima je zlo učinjeno sposobni su da kažu da ne mrze i to je Evropa i evropska vrijednost”, kazao je Silajdžić dodajući da se u Brčkom može naučiti šta je želja za suživotom i šta je tolerancija.

infobrcko.com