Na obroncima Majevice održan treći kamp za mlade Muftijstva tuzlanskog

Na obroncima Majevice održan treći kamp za mlade Muftijstva tuzlanskog

Kamp za mlade koji organizira Mreža mladih Muftijstva tuzlanskog održan je i ove godine na lokalitetu Dovište iznad Maoče u subotu i nedjelju, 29. i 30. juna 2024. godine.

Kamp je organiziran pod pokroviteljstvom Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa Islamske zajednice Brčko a uz tehničku podršku planinarskog društva Team Work iz Maoče i planinarskog društva „RPK“ Brčko.

Učešće na ovogodišnjem kampu uzelo je 50 mladih s područja medžlisa Muftiluka tuzlanskog.
Program je obilovao edukativnim sadržajima ali i sadržajima sportsko-rekreativne prirode poput zip-linea, jahanja konja i klasičnih sportskih igara.

Kamp je počeo planinarskom šetnjom iz Maoče do Dovišta, a po dolasku prisutnima se obratio koordinator Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Brčko Asmir-ef. Bekrić u ulozi domaćina i nosioca ovog projekta koji je učesnike upoznao s aktivnostima i programom kampa.

Hafiz Abdullah-ef. Kapo, koordinator Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog, u uvodnom obraćanju je poselamio prisutne, prenio selame Muftije tuzlanskog te istakao svoje lično zadovoljstvo što je Mreža mladih u prilici da na visokom organizacijskom nivou, u lijepom i prijatnom ambijentu, pruži mladima priliku za druženje, učenje i upoznavanje. Hafiz Kapo je u nastavku istakao važnost održavanja konekcije s Božijim Poslanikom, a.s., kroz redovno donošenja salavata navodeći nekoliko upečatljivih primjera iz muslimanske tradicije.

Predavanje na temu Važnost vjere u životu mladih ljudi održao je hafiz Nedžad Vehabović, profesor u Behram-begovoj medresi u Tuzli.

Edukativne radionice ove godine realizirali su Ensar Gobeljić, Abdulkadir Berbić, Asmir-ef. Bekrić i Mevludin-ef. Smajlović. Teme radionica su bile pružanje prve pomoći u spašavanju života, angažman mladih u lokalnim zajednicama, aktivizam i volonterizam, IT sigurnost, sigurnost na društvenim mrežama, te korištenje društvenih mreža u kontekstu savremenih islamskih tema.

Jedan od učesnika kampa, hafiz Fadil Umihanić, student treće godine Medicinskog fakulteta Univerziteta Cerrahpaşa u Istanbulu je kazao da je ovej kamp još jedan od pokazatelja proaktivnog djelovanja Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog u radu sa mladima.

– Organizacija je pokrila sve bitne aspekte koje mlad i aktivan musliman treba praktikovati: socijalizaciju, fizičku aktivnost, te edukaciju, kako onu praktičnu, tako i duhovnu. Jako lijep projekat za koji se nadam da će nastaviti i proširiti se na druge medžlise i muftijstva, kazao je Umihanić.

U ime domaćina drugog dana mladima se obratio glavni imam Medžlisa Brčko dr. Mustafa-ef. Gobeljić, koji je govorio o važnosti učenja i nauke, posebno za mlade ljude, te im je uputio savjete i smjernice koje će ih voditi ka uspjehu na tom polju.

Glavni imam dr. Gobeljić je uručio certifikate učesnicima, a kamp je završen u popodnevnim satima planinarskom šetnjom, nakon koje su se učesnici uputili svojim domovima.