Najava: Počinje manifestacija “Ti si ruža džennetska”

Najava: Počinje manifestacija “Ti si ruža džennetska”

Povodom dana rođenja posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda a.s. Medžlis Islamske zajednice Brčko i ove godine organizira manifestaciju pod nazivom: “Ti si ruža džennetska.”

Tim povodom danas je u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Brčko upriličena konferencija za medije. Program manifestacije predstavili su predstavnici Medžlisa IZ-e Brčko a prvi je govorio mr. Mustafa ef. Gobeljić, glavni imam Medžlisa koji je kazao:

“Muhamed a.s. je za nas muslimane pečat u tom svjetopovijesnom ciklusu božanskog javljanja čovjeku. On je za nas i paradigma savršenog čovjeka u svim aspektima ljudskog života. Mi muslimani priznajemo, poštujemo i volimo i sve druge Božije poslanike o kojima nam Kuran kazuje a koji se spominju i u drugim nebeskim knjigama. Ipak, Muhamed a.s. je za nas najljepši i najpotpuniji uzor i zato svaki iskreni musliman teži da što više liči na svoga Poslanika. Ta težnja je stalna, ali postoje periodi i situacije kada se ona dodatno intenzivira. Jedna od takvih situacija je i ova kada se prisjećamo rođendana našeg Poslanika.”

Glavni imam je naglasio kako je ovo treća manifestacija koja se povodom rođendana Muhammeda a.s. organizira u Brčkom s ciljem izražavanja radosti u pogledu ovog značajnog datuma a posebno da se izrazi sva raskoš identifikcije sa misijskim naslijeđem Muhammeda a.s.

Program manifestacije čini lepeza različitih aktivnosti među kojima dominiraju one vjerskog, kulturno-vjerskog, humanitarnog, sportskog ali i ekološkog karaktera.

O humanitarnim aktivnostima govorio je Sabahudin ef. Ravkić, pravnik i sekretar Medžlisa Brčko te koordinator za socijalnu i društvenu brigu Medžlisa a koji je pažnji lokalnoj javnosti posebno istaknuo projekat: “Izgradimo kuću jednom džematliji”. Riječ je o gradnji kuće za jednu socijalno ugroženu porodicu koja živi u nehumanim uvjetima te je cilj ove akcije stambeno ih zbrinuti.

Program manifestacije počinje danas u 16,oo sati na Trgu mladosti kada će imami i vjeroučitelji sa djecom na trgu dijeliti tradicionalne mevludske bombone i simboličkim činom puštanja balona najaviti nastupanje dana rođenja Muhammeda a.s.

Program manifestacije možete pročitati u prilogu: