Najavljena manifestacija “Ti si ruža džennetska”

Najavljena manifestacija “Ti si ruža džennetska”

Medžlis Islamske zajednice Brčko u povodu dana rođenja posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda a.s. i ove godine organizira tradicionalnu manifestaciju „Ti si ruža džennetska“. Manifestacija počinje u nedjelju, 17. oktobra, u 18,oo sati kada će u Bijeloj džamiji u Brčkom biti upriličena Centralna mevludska svečanost.

Predstavljajući program manifestacije glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko Mustafa-efendija Gobeljić je podsjetio da je Muhammed a.s, prema učenju Islama, posljednji Allahov poslanik, pečat u svetopovijesnom ciklusu božanskog javljanja čovjeku. Pored toga, Muhammed a.s. je za muslimane paradigma savršenog čovjeka u svim aspektima ljudskog života.

“Postoje periodi kada se mi dodatno prisjećamo našeg Poslanika i kada se identificiramo sa njegovim naslijeđem a to je period kada obilježavamo njegov rođendan. Mi smo za ovu priliku priredili cijeli spektar aktivnosti i  sadržaja koji se kreću od kulturno vjerskih, edukativnih, ekoloških i humanitarnih. Za ovu priliku želio bih spomenuti centralnu mevludsku svečanost u Bijeloj džamiji u nedjelju nakon Akšam namaza te koristim priliku  da pozovem sve naše džematlije da u narednih mjesec dana posjete pripremljene programe ovogodišnje manifestacije.” Mustafa-efendija apelovao je na sve vjernike da na pomenutim programima poštuju epidemiološke mjere koje su na snazi.

Pored navedenih aktivnosti manifestacija „Ti si ruža dženetska“, koja traje do 14. novembra, obogaćena je različitim, tribinama, seminarima programima za mlade, promocijama knjiga kao i akcijom dobrovoljnog darivanja krvi.