Obavljena dženaza Ahmed ef. Bašiću

Obavljena dženaza Ahmed ef. Bašiću

U subotu, 19. oktobra 2013. godine ispred džamije na Ivicima, poslije ikindije namaza, klanjana je dženaza Ahmed ef. Bašiću, koji je u 87. godini života preselio na ahiret.

Ahmed efendija Bašić je rođen 1926. godine u Humcima od oca Rašida i majke Hafeze. Mekteb i osnovnu školu završio je u Gornjem Rahiću. Poslije sticanja osnovnog znanja, upisuje se u “Čačak” medresu u Brčkom, gdje uči pred poznatim muderisom Abdul – Gani efendijom Ibrahimbegovićem. Većinu svog radnog vijeka proveo je službujući na području Medžlisa Islamske zajednice Brčko.

Dženazu mu je klanjao glavni imam Medžlisa IZ-e Brčko, mr. Mustafa ef. Gobeljić koji je u svom kratkom kazivanju o Ahmed ef. naglasio da je u svom životu bio jako pažljiv i susretljiv u kominikaciji sa ljudima i kako može poslužiti kao pozitivan primjer kako biti dobar kolega, komšija i prijatelj.

Ahmed efendija je ukopan na mezarju Ivici uz prisustvo velikog broja imama, rodbine, komšija i ostalih džematlija koji su svojim dolaskom posvjedočili njegovu predanost na putu očuvanja dobrih međuljudskih odnosa.

Inna lillahi we inna ilajhi radžiun