Obilježen Dan šehida

Obilježen Dan šehida

Protokol obilježavanja ovog datuma se već duže vremena nije mijenjao, tako da na ovom području postoji već, kod velikog broja ljudi, memorisan redoslijed aktivnosti koje se odvijaju tog dana.

Nakon poklanjanja proučene hatme, koju su proučili imami našeg Medžlisa, na šehidskom mezarju u Gornjem Rahiću, prisutnima se kratko obratio glavni imam Medžlisa Mustafa ef. Gobeljić. U svom izlaganju Gobeljić je kazao kako je ovaj dan prilika da ponovimo zavjet da ćemo ustrajati na ciljevima za koje su šehidi položili svoje živote, a to je izgradnja države koja je prema svakom svome građaninu pravedna. Kada govorimo o borbi za naše ciljeve podrazumijevamo da ta borba nije na štetu drugih. Prisutnima se obratio i predsjednik Skupštine Brčko Distrikta gospodin Esad Atić i predsjednik Organizacije porodica šehida, gospodin Ferid Omerhodžić, koji je govorio o završetku radova na centralnom šehidskom mezarju i zahvalio se svima koji su učestvovali u ovom projektu, ali i potcrtao kako spomenik šehidima u Brčkom nije završen do danas, kako je to bilo planirano, iz objektivnih i prihvatljivih razloga te izrazio nadu kako će finalni radovi biti uskoro završeni.


Vrijedi istaći da je ovaj skup, već nekoliko godina, vjerovatno najmasovniji skup ove vrste u Bosni i Hercegovini.


Nakon IKINDIJE NAMAZA, u svim našim džematima, gdje postoje šehidska mezarja, imami su sa svojim džematlijama i članovima porodica šehida izašli na mezarja i tom prilikom pred duše šehida proučili JASIN-I-ŠERIF.