Obilježen Dan šehida

Obilježen Dan šehida

Na šehidskom mezarju u Gornjem Rahiću danas je (9. augusta 2013. godine) upriličena centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida.

Protokol obilježavanja ovog datuma se duže vrijeme nije mijenjao, tako da na ovom području postoji već, kod velikog broja ljudi, memorisan redoslijed aktivnosti koje se odvijaju tog dana.

Nakon poklanjanja proučene hatme, koju su proučili imami našeg Medžlisa, na šehidskom mezarju u Gornjem Rahiću, prisutnima se kratko obratio glavni imam Medžlisa IZ-e Brčko mr. Mustafa ef. Gobeljić. U svom izlaganju je kazao: „Ovaj današnji dan, kao rijetko koji, sukusira i objedinjuje toliko važnih simbola. Ovo je dan radosti ali i dan kada nam se pobuđuju tužne uspomene. Ovo je i dan našeg ponosa. Ponosni smo na čistotu naše borbe jer smo, i kada nam je bilo najteže, podrazumijevali da zemlja i sloboda za koju se borimo treba biti dostupna svima, ma koju vjeru ispovijedali i kako se zvali. Ovo je dan obnove našeg zavjeta kada iskazujemo čvrstu privrženost idealima za koje su šehidi položili svoje živote, a to je zavjet da ćemo čuvati ovu zemlju i da ćemo u njoj graditi ambijent tolerancije, kosmopolitizma i širine za svakog dobronamjernog čovjeka.“

Prisutnima se obratio i predsjednik Organizacije porodica šehida, gospodin Ferid Omerhodžić, koji je govorio o svježini sjećanja na dane agresije, dane kada su pali prvi šehidi i o važnoti da se nikada ne zaboravi ono što nam se desilo. Također je, veoma kritički, govorio kako oni koji odlučuju o visini naknada porodicama šehida uporno odbijaju povećati te naknade pravdajući to krizom i planovima ušteda. Pitamo se, kaže Omerhodžić, na kome to oni štede? Zašto ne uštede na svojim plaćama, koje su više od deset puta veće od naših naknada? Zašto ne štede na svojim toplim obrocima koji su veći od naših invalidnina? Zašto ne štede na naknadama za povremeni odvojeni život od svojih porodica koje su mnogo veće od naknada za naš trajno odvojeni život od najmilijih. Ima li tu pravde i poštenja?

Omerhodžić se na kraju svog obraćanja zahvalio Islamskoj zajednici na brizi i ustrajnosti u obilježavanju dana šehida koji služi kao prilika da se podsjetimo na ono što je važno i što treba da bude neodvojivi dio naših života.

Današnjoj manifestaciji je prisustvovao i muftija tuzlanski, Vahid ef. Fazlović koji je u obraćanju izmeđuostalog rekao: „Naš dolazak na ovu manifestaciju je važan zbog našeg dostojanstva. Mi danas, kao narod, pokazujemo da cijenimo žrtvu šehida. Oni su šehidi zato što su najsnažnije, više ljudski nije moguće, posvjedočili istinu. Oni su stali u zaštitu najvećih univerzalnih vrijednosti. Prema islamskom učenju te vrijednosti su: Život, vjera, čast, domovina, sloboda, ljudski um i dostojanstvo. To su zaštićene vrijednosti i na njih niko nema pravo da atakuje. Međutim, s obzirom da ima raznih vrsta ljudi, šehidi su, polažući svoje živote, branili ove vrijednosti. Zato braćo, ako imamo šehide imamo i njihove roditelje i njihovu djecu. Allah svjedoči da je opskrbio šehide, ali mi moramo trajno pokazivati poštovanje prema njihovim roditeljima i trajno se brinuti za njihovu djecu. To je naš dug.“

Vrijedi istaći da je ovaj skup, već nekoliko godina, vjerovatno najmasovniji skup ove vrste u Bosni i Hercegovini.
Nakon IKINDIJE NAMAZA, u svim našim džematima, gdje postoje šehidska mezarja, imami će sa svojim džematlijama i članovima porodica šehida izaći na mezarja i tom prilikom, na adekvatan način, obilježiti ovaj dan.

ds2ds3ds4