Obilježen Dan šehida

Obilježen Dan šehida

Na šehidskom mezarju u Gornjem Rahiću danas je (29. jula 2013. godine) upriličena centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida.

Protokol obilježavanja ovog datuma se duže vrijeme nije mijenjao, tako da na ovom području postoji već, kod velikog broja ljudi, memorisan redoslijed aktivnosti koje se odvijaju tog dana.

Nakon poklanjanja proučene hatme, koju su proučili imami Medžlisa IZ-e Brčko, na šehidskom mezarju u Gornjem Rahiću, prisutnima se kratko obratio glavni imam Medžlisa IZ-e Brčko mr. Mustafa ef. Gobeljić.

dsh1

U svom izlaganju je kazao: „Ovaj današnji dan, kao rijetko koji, sukusira i objedinjuje toliko važnih simbola. Ovo je dan radosti, jer je bajram a mi smo za bajram radosni. Ovo je i dan naših tužnih uspomena. Danas se prisjećamo najboljih sinova koji su položili svoje živote u temelje ove zemlje, naše slobode, opstanka i budućnosti. Ovo je i dan našeg ponosa. Ponosni smo na način i ciljeve borbe jer smo se borili za cjelovitu Bosnu. Bosnu u kojoj će svakome, ko je voli i ko njezinu kulturnu, vjersku i etničku raznolikost doživljava kao radost i prednost a nikako kao nesretni usud, biti podjednako prostrano i toplo. Ovo je dan obnove našeg zavjeta da ćemo ostati vjerni idealima za koje su naši sinovi položili živote, tj. da ćemo graditi ovu zemlju da bude jednakopravna za svakog dobronamjernika.”

Prisutnima se obratio i predsjednik Organizacije porodica šehida, gospodin Ferid Omerhodžić, koji je govorio o važnoti da se nikada ne zaboravi ono što nam se desilo, kao i aktivnostima koje provodi udruženje na čijem je čelu. Na kraju obraćanja Omerhodžić je pozvao prisutne da odvoje svoje vrijeme i danas prisustvuju otkrivanju spomen obilježja šehidima u Šatorovićima u 17:00, sati i Broduši u 20:00,sati.

Ovaj skup je, već nekoliko godina, vjerovatno najmasovniji skup ove vrste u Bosni i Hercegovini.

Nakon IKINDIJE NAMAZA, u svim našim džematima, gdje postoje šehidska mezarja, imami će sa svojim džematlijama i članovima porodica šehida obići lokalna šehidska mezarja i tom prilikom, na adekvatan način, obilježiti ovaj dan.