Obilježen Dan šehida

Obilježen Dan šehida

Centralna manifestacija povodom Dana šehida upriličena je danas na šehidskom mezarju u Gornjem Rahiću.

Protokol obilježavanja ovog datuma se duže vrijeme nije mijenjao, tako da na ovom području postoji već, kod velikog broja ljudi, memorisan redoslijed aktivnosti koje se odvijaju tog dana.

Nakon poklanjanja proučene hatme, koju su proučili imami Medžlisa IZ-e Brčko prisutnima se kratko obratio glavni imam Medžlisa IZ-e Brčko mr. Mustafa ef. Gobeljić.

U svom izlaganju je kazao: „Ovaj današnji dan, kao rijetko koji, sukusira i objedinjuje toliko važnih simbola. Ovo je dan radosti, jer je bajram a mi smo za bajram radosni. Ovo je istovremeno i  dan koji u nama budi tužne uspomene. U njemu se prisjećamo naših najmilijih koji su položili svoje živote za ovu zemlju i našu slobodu. Ovo je i dan našeg ponosa. Ponosni smo na čistotu naše borbe i na ideale za koje smo se borili. Nismo se borili da ova zemlja bude samo naša. Borili smo se da ona pripada svim njenim građanima, narodima i onima koji je vole i koji različitosti doživljavaju kao bogatstvo a ne kao tjeskobu ili neki usud. Ovo je dan našeg zavjeta kojeg obnavljamo svake godine a zavjetovali smo se da ćemo ostati vjerni idealima za koje su naši sinovi položili živote, tj. da ćemo graditi ovu zemlju da bude jednakopravna za svakog dobronamjernika.”

Glavni imam se u govoru kratko osvrnuo i na sve češće terorističke napade kazavši: “Muslimanska armija nikome ne smije ubijati nejač, civile, starce, rušiti bogomolje itd. Teroristički napadi koji su se desili  kako u muslimanskim zemljama tako i u zemljama Evrope, posebno u posljednjih godinu dana, nemaju nikakve veze sa islamom i muslimanima. Ovi zločinci su se prokazali terorističkim činom kojeg su izveli samo nekoliko stotina metara od mezara Muhammeda a.s. Takvo djelo ne mogu učiniti muslimani i konačno dobro bi bilo da i naše komšije prestanu povezivati terorizam sa islamom jer on sa islamom nema nikakve veze.”

Nakon obraćanja, prema predviđenom protokolu, uslijedilo je polaganje cvijeća na spomen obilježje a nakon ikindije-namaza će mjesni imami sa svojim džematlijama obići sve lokalne šehitluke i spomen obilježja.

ds16_4 ds16_2 ds16_6 ds16_3