Obilježen Dan šehida

Obilježen Dan šehida

Protokol obilježavanja ovog datuma se već duže vremena nije mijenjao, tako da na ovom području postoji već, kod velikog broja ljudi, memorisan redoslijed aktivnosti koje se odvijaju tog dana.

Nakon poklanjanja proučene hatme, koju su proučili imami našeg Medžlisa, na šehidskom mezarju u Gornjem Rahiću, prisutnima se kratko obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko, mr. Mustafa ef. Gobeljić. U svom izlaganju Gobeljić je izmeđuostalog naglasio kako je ovaj dan ustvari dan zavjeta da ćemo ustrajati na ciljevima za koje su šehidi položili svoje živote.

Prisutnima se obratio i predsjednik Organizacije porodica šehida, gospodin Ferid Omerhodžić, koji je u svom dužem izlaganju ponovo upozorio na odnos vlasti spram porodica šehida poredeći naknadu koju primaju sa sadakom. U ovom udruženju smatraju kako se taj odnos hitno treba mijenjati kako bi porodice šehida imale uslove za život dostojan čovjeka.

Vrijedi istaći da je ovaj skup, već nekoliko godina, vjerovatno najmasovniji skup ove vrste u Bosni i Hercegovini.


Nakon IKINDIJE NAMAZA, u svim našim džematima, gdje postoje šehidska mezarja, imami su sa svojim džematlijama i članovima porodica šehida izašli na mezarja i tom prilikom pred duše šehida proučili JASIN-I-ŠERIF.