Obilježeno deset godina Udruženja mladih “Izvor” i promovisan album hora “Mošus”

Izvor: infobrcko.com

Obilježeno deset godina Udruženja mladih “Izvor” i promovisan album hora “Mošus”

Na brčanskoj Blatuši sinoć je pred velikim brojem publike obilježeno deset godina Udruženja mladih “Izvor” Brčko distrikta BiH uz koncert duhovne muzike i sevdaha pod nazivom “Mošus sa kapije Bosne”.

Na koncertu su nastupili popularna pjevačica narodne i sevdah muzike Hanka Paldum, Eldin Huseinbegović, sarajevski hor “Šapat srca” i brčanski hor “Mošus” koji je ujedno promovisao i svoj prvi album pod nazivom “Zvijezdo sjajna”.

“Ovo je prva manifestacija koja je planirana u sklopu naših dana “Izvora” i ako Bog da do kraja decembra planiramo još niz drugih aktivnosti sve u sklopu naše desetogodišnjice. Ono što mene posebno raduje je da je kroz naše udruženje tokom ovih deset godina prošlo mnoštvo mladih ljudi. Radili smo na projektima koji se tiču problema mladih i nismo se bavili samo problemima, nego smo nudili i rješenja. Kada se osvrnem nakon deset godina “Izvor” je nekada 2005. godine bio jedna mala iskrica, a sada možemo slobodno reći da je ono plamen koji sija i dalje od naše lokalne zajednice. “Izvor” je nešto koji radi na moralnom, intelektualnom, humanom i svakom drugom uzdizanju mladih. Pružamo mladima da se sklone od današnjih poroka koji vrebaju sa svih strana. Dođite i budi te dio nas, radimo na korisnim stvarima, a ne sa lošim djelima”, kazao je Suad Behlulović, predsjednik Udruženja mladih “Izvor” Brčko distrikta BiH.

hm2

Ensar Gobeljić, vođa brčanskog hora “Mošus” kazao je da članovi hora imaju posebnu radost što na desetogodišnjicu objavljuju prvi album.

“Na albumu “Zvijezdo sjajna” se nalazi deset ilahija i kasida. Radi se o vrlo kvalitetnom materijalu na kome se radilo šest godina aktivno i uloženo je mnogo truda, ljubavi, pažnje, ali i novca. Nadam se da će slušaoci u svojim domovima slušati naše ilahije i uživati. Većinu numera je radio Eldin Huseinbegović, a zadnju koju smo snimali u “Long Play” studiu u Sarajevu muziku potpisuje Armin Muzaferija. Na albumu imamo različite autore kao i različite producente. Do sada smo uradili pet spotovo, a u planu je da krajem godine uradimo i spot za novu numeru “Tebe slijedim”, kazao je Gobeljić.

Na desetoj godišnjici dodijeljena je plaketa za pomoć u radu Udruženja mladih “Izvor” Medžlisu islamske zajednice Brčko distrikta BiH, Vladi Brčko distrikta BiH, Odjelu za privredni razvoj, sport i kulturu, te privrednicima koji su prepoznali rad udruženja.

Takođe, pored muzičkog dijela publika je sinoć imala priliku pogledati i dokumentarni film o Udruženju mladih “Izvor” u kojem je prezentovan dosadašnji rad.

Koncert duhovne muzike i sevdaha “Mošus sa kapije Bosne” organizovan je u okviru kulturno – sportske manifestacije “Svaski cvijet 2015” Brčko distrikta BiH.