Obilježeno nastupanje nove 1435. h.g.

Obilježeno nastupanje nove 1435. h.g.

I ove godine je, kao i prethodnih, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Brčko na prigodan način obilježeno nastupanje nove hidžretske godine. Iako je proteklih godina obilježavanje ovog datuma podrazumijevalo mnogo aktivnosti i svečanosti nastupanje 1435. hidžretske godine skromno je obilježeno programom kulturno-vjerskog sadržaja.

Program je održan 3. novembra 2013. godine od 19:00 sati u Domu kulture u Brčkom, a otvorio ga je hafiz Ismail ef. Čehić, učenjem ajeta Časnog Kur'ana. Veoma interesantan scenarij protkan porukama važnosti, posebnosti i značaja hidžre izvodio je veoma veliki broj učesnika. Naime, osim članova hora Mošus i pozorišnog studija Kaimija iz Brčkog, učešće u programu uzele su članice hora Gazel iz Sarajeva i članovi i članice Omladinskog ansambla iz Tešnja.

Maestralnim izvedbama ilahija, kasida i sevdalinki, kao i scenskim izvedbama prigodnih tekstova učesnici su veoma često mamili aplauze publike, za koju je sala Doma kulture ponovo bila pretijesna.

Kako bi ovaj program imao i svoju edukativnu dimenziju u ime organizatora obratio se glavni imam Medžlisa IZ-e Brčko, mr. Mustafa ef. Gobeljić, koji je u svom kraćem izlaganju govorio o značaju i obilježjima hidžre istaknuvši kako hidžra simbolizira žrtvu, međuljudsku solidarnost, jedinstvo muslimana, suživot sa drugima i drugačijima. Govoreći o refleksijama hidžre mr. Gobeljić istaknuo je prosperitet  zajednice muslimana kao i pitanje pravnog poretka novoformirane islamske države regulirano Medinskom poveljom, prvim pisanim ustavom u povijesti.

Svi oni koji su odvojili svoje vrijeme i posjetili ovu manifestaciju okoristili su se za jedno pozitivno iskustvo uživajući u lepršavosti pripremljenog programa.

nhg132

nhg133