Obilježeno nastupanje nove 1436. h.g.

Obilježeno nastupanje nove 1436. h.g.

Od povratka u Brčko, nakon posljednje agresije na ovaj grad, Medžlis Islamske zajednice Brčko nosilac je mnogih projekata kako vjerskog tako i društvenog karaktera. Tako su i manifestacije, nekada većeg nekada manjeg obima, povodom nastupanja nove hidžretske godine izvođene u organizaciji Medžlisa IZ-e Brčko.

Početak nove 1436. h.g. obilježen je u petak 24. oktobra 2014. godine prigodnim programom simboličnog naziva „Puni mjesec nas obasja“.

Učesnici su bili: Hor „Šapat srca“ i hor „Hilal“ iz Sarajeva, hor „Mošus“ i pozorišni studio „Kaimija“ koji djeluju pod okriljem UM „Izvor“ iz Brčkog.

Nesvakidašnje dobre izvedbe tačaka svih učesnika u programu su popraćene gromoglasnim aplauzima a posebno oduševljenje izazvao je Ahmed Karahasanović, dječak koji je specifičnim stilom recitiranja poeme o Podrinjki Zuliji izmamio suze na licima prisutnih.

U toku programa, u ime organizatora, obratio se glavni imam Medžlisa Brčko mr. Mustafa ef. Gobeljić koji je govoreći o značaju hidžre i njenim porukama naglasio kako su tolerancija i suživot, o kojima se danas govori kao savremenim vrijednostima, ustvari baština zajednice koju je Muhammed a.s. osnovao u Medini gdje su muslimani, pravno regulirajući odnose Medinskom poveljom, živjeli u miru zajedno sa Jevrejima i idolopoklonicima. Na kraju obraćanja Glavni imam je kazao kako je ovo za muslimane posebno kompliciran trenutak kada mnogi koji se predstavljaju kao muslimani šalju iskrivljenu sliku o nama koju se, nažalost, rado prihvata i kako muslimani treba da šalju pravu sliku o islamu koji je sinonim za toleranciju i suživot naglasivši: „Mi, bosanska ulema i sva ulema koja pravilno razumije i tumači islam će vas uvijek učiti da poštujete drugog i drugačijeg, učiti da budete spremni na toleranciju i suživot. Samo onaj kome je tjeskobno u njegovoj ideji, ko se unutar svog svjetonazora osjeća nedovoljno sigurno nije spreman da živi sa drugima.“

Program je održan u Domu kulture u Brčkom čija sala je bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Cilj organiziranja ovog programa, osim obilježavanja početka 1436. h.g., bio je i skretanje pažnje javnosti na važnost i vrijednost ovog datuma za muslimane ali i one koji to nisu.

5 4 3 2