Održan kolokvij “Hafiz Salih-ef. Hadžiegrić – život i djelo”

Održan kolokvij “Hafiz Salih-ef. Hadžiegrić – život i djelo”

Medžlis Islamske zajednice Brčko i Muftijstvo tuzlansko organizirali su u subotu 24. decembra 2023. godine kolokvij “Hafiz Salih-ef. Hadžiegrić – život i djelo” povodom 150 godina od njegovog rođenja. Skup je održan u amfiteatru Bijele džamije u Brčkom poslije jacije-namaza.

Kolokvij je organiziran kao dio projekta Tezkiretnama kroz koji se oživljava institucionalno sjećanje na Bošnjake koji su radom i djelovanjem u mjestima gdje su živjeli dali veliki doprinos očuvanju islama, kulture i tradicije Bošnjaka.

O životu i djelovanju hafiza Hadžiegrića govorio je dr. Mustafa-ef. Gobeljić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko a o ulozi hafiza Hadžiegrića u radu organa Islamske zajednice govorio je mr. Mustafa-ef. Muharemović, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Zvornik.

Hafiz Salih-ef. Hadžiegrić je rođen 1873. godine u Brezovom Polju, Brčko. Diplomirao je na Šerijatsko sudačkoj školi u Sarajevu 1896. godine. Bio je šerijatski sudija u Sarajevu, Prozoru, Tuzli i Vlasenici. Od 1914. godine bio je predsjednik Kotarskog vakufsko-mearifskog povjerenstva u Brčkom. Umro je 10. februara 1936. g. u Brezovom Polju i ukopan je pored Azizije džamije.