Održan sastanak koordinatorica za ženski aktivizam sa područja Muftijstva Tuzlanskog

BIR.ba, Amina Đulović

Održan sastanak koordinatorica za ženski aktivizam sa područja Muftijstva Tuzlanskog

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović i šefica Odjela za brak i porodicu Uprave za vjerske poslove mr. Đermana Šeta, sastali su se, u ponedjeljak 19.10., sa kooridnatoricama za ženski aktivizam sa područja Muftijstva tuzlanskog.

Sastanku su prisustvovali dr. Sead Seljubac, pomoćnik Muftije tuzlanskog i Hasiba Saračević, koordinatorica aktivnosti za područje ovog muftijstva.

Razgovarano je o statusu muslimanke u džematu, IZ, u porodici i braku. Islamska zajednica želi se svim svojim resursima založiti za unaprjeđenje rada unutar ženskog džemata.

„Nećemo reći da je ovo početak, ali uvijek možemo više“ – kazao je muftija Fazlović.

„Moramo biti bliže, kao Islamska zajednica, muslimanki i njezinim brigama, obavezama, težnjama, te pokušati to podijeliti, dati poticaj, pomoć i olakšati koliko god je to moguće više.„

Unutar Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ uspostavljen je Odjel za brak i porodicu koji ima dva segmenta djelovanja a to su Ženski aktivizam i Brak i porodica. Oba segmenta se naslanjaju jedan na drugi i oba su važna.

„Ono što Rijaset želi jeste sistemski i institucionalno olakšati rad sa ženama u džematima. Nastojat ćemo da organiziramo susret svih koordinatorica iz BiH kako bi se razmijenila dosadašnja dobra iskustva i prakse.“ – rekla je Šeta.

Hasiba Saračević, koordinatorica aktivnosti za područje muftijstva tuzlanskog, smatra da je ovo prilika koju treba iskoristiti kako bi se u narednom periodu uradilo i više od onoga što je do sada urađeno.

Koordinatorice su govorile o trenutnim aktivnostima u svojim medžlisima a razgovarano je i o načinima unaprjeđenja već postojećeg rada kao i pokretanju novih aktivnosti.

Dobri planovi i programi, dobra saradnja i komunikacija pomoći će da vjerska svijest muslimanke bude na višem nivou.