Održan seminar za vjeroučitelje s područja Muftiluka tuzlanskog

Održan seminar za vjeroučitelje s područja Muftiluka tuzlanskog

Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ-e u BiH i Muftijstvo tuzlansko, u saradnji sa Pedagoškim zavodom Tuzlanskog kantona, organizovali su stručni seminar za sve profesore Islamske vjeronauke s područja Muftiluka tuzlanskog. Seminar je održan u utorak, 25. augusta 2020. godine u amfiteatru Behram-begove medrese. Zbog trenutne epidemiološke situacije i ograničenja broja osoba u zatvorenom prostoru, isti seminar je održan u tri termina.

Seminar je vodio rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog dr. Sead-ef. Seljubac. Dr. Seljubac se ukratko osvrnuo na drugo polugodište u protekloj školskoj godini i vrijedan rad vjeroučitelja tokom ovog vremena specifičnih izazova.

Prof. dr. Nezir Halilović, šef Odjela za vjeronauku u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta, govorio je o temi “Analiza prednosti i nedostataka online edukacije u nastavi islamske vjeronauke”, a mr. Emina Grabus, savjetnica za Islamsku vjeronauku pri Pedagoškom zavodu Zenica, održala je drugo predavanje o temi „Izazov razvijanja duhovnosti kod učenika u nastavi na daljinu“.

Vjeroučitelji su sadržajnim diskusijama dali doprinos uspješnosti ovog seminara. Istakli su svoja iskustva u realizaciji online nastave, potrebu što kvalitetnije pripreme za novu školsku godinu, mogućnostima odgojnog rada s djecom u specifičnim okolnostima, kako i važnosti formiranja baze didaktičkih materijala koji će vjeroučiteljima pomoći u realizaciji nastavnih sadržaja.