Održan tradicionalni svečani bajramski prijem

Autor: Sanita Jerković Ibrahimović, http://radio-brcko.ba

Održan tradicionalni svečani bajramski prijem

Povodom Ramazanskog bajrama jednog od dva velika muslimanska odabrana blagdana, u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Brčko distrikta BiH i bošnjačkih predstavnika u vlasti Distrikta sinoć je upriličen tradicionalni bajramski prijem.

Na početku prijema prisutne je pozdravio Hajrudin Omerović predsjednik Medžlisa islamske zajednice Brčko distrikta BiH, koji je obraćajući se zvanicama istakao da je sretan zbog Bajrama ali ujedno i tužan zbog trenutnih dešavanja u Gazi.

Mustafa ef. Gobeljić glavni imam Medžlisa islamske zajednice Brčko distrikta BiH također je izrazio dobrodošlicu svim prisutnim zvanicama, a posebno predstavnicima Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve Distrikta, protojereju Draganu Čirkoviću i dekanu Veselku Župariću, te predsjedniku brčanske skupštine Đorđi Kojiću.

Govoreći o mjesecu Ramazanu koji je prethodio Bajramu, ef. Gobeljić je kazao da je prema njemu jedna od definicija vjere, koja se nadaje kao najjasnija i najcjelovitija, je da ljude učini prema dragom Bogu bližim a prema ljudima boljim.

„To je na koncu i smisao ibadeta, posta, hadža, namaza, učenja Kur’ana, temeljnih obreda u islamu. Tko na ovakav način razumije vjeru, opet prema mom sudu, on je razumije na pravi način“, istakao je ef.Gobeljić.

Domaćini bajramskog prijema u ime čelnika izvršne i zakonodavne vlasti Bošnjaka u vlasti Distrikta bili su dogradonačelnik Esed Kadrić i dopredsjednik Skupštine Adem Ribić.

„Bajramski blagdani su dani mira, praštanja i ljubavi. Imamo dva Bajrama, dva Uskrsa, dva Božića i neka nam ti svi praznici budu primjer i pouka da pozivamo jedni druge na praštanje, ljubav i suživot“, kazao je između ostalog u svom obraćanju Ribić.

Pored spomenutih zvanica, prijemu su nazočili osim bošnjačkih i predstavnici srpskog i hrvatskog naroda zakonodavne i izvršne vlasti Brčko distrikta BiH, kao i predstavnici političkog i kulturnog života.