Održana centralna mevludska svečanost

Održana centralna mevludska svečanost

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u utorak 26. septembra 2023. godine sa akšam-namazom nastupio je 12. rebiu-l-evvel 1445. h.g., koji se u islamskom svijetu a i kod nas u  Bosni i Hercegovini, obilježava kao Mevlud- dan rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s.

Tim povodom, Medžlis Islamske zajednice Brčko organizirao je centralnu mevludsku svečanost koja je održana u utorak 27. septembra 2023. godine u brčanskoj Bijeloj džamiji, nakon akšam-namaza.

Prisutnima se u ime domaćina svečanosti obratio glavni imam Medžlisa Brčko Mustafa-ef. Gobeljić. On je u svom obraćanju ukratko predstavio program ovogodišnje manifestacije “Ti si ruža džennetska” posvećene Muhammedu a.s..

Mevludski program su izveli imami Medžlisa Islamske zajednice Brčko i članovi brčanskog hora Mošus.

Tradicionalni vaz održao je mr. Emir-ef. Hasanović, imam Atik Savske džamije, koji je prisutnim vjernicima i vjernicama poručio da život jednog muslimana treba da bude stalno u znaku težnje da što bolje upozna svoga Poslanika, da ga što više voli i što dosljednije slijedi. Ovi mevludski dani su dodatni poticaj za sve nas na ovom putu, zaključio je efendija Hasanović.

Centralna mevludska svečanost prvi je u nizu programa koji će se održati u okviru ovogodišnje manifestacije “Ti si ruža džennetska”.