Održana edukacija na temu: “Tuga i kako je prevazići”

PIŠE: Izeta Hasanović

Održana edukacija na temu: “Tuga i kako je prevazići”

Dana 22.1. 2024.godine, Savjetovalište MIZ Brčko je organiziralo edukaciju na temu “Tuga i kako je prevazići”. Edukacija je okupila 30-tak učesnika iz različitih dobnih skupina, pružajući im priliku da prodube svoje razumijevanje tuge i razviju strategije za prevazilaženje emocionalnih izazova.

Predavanje je započelo uvodnim dijelom o prirodi tuge, istražujući emocionalne aspekte i faze kroz koje pojedinac prolazi. Stručnjaci iz oblasti psihologije i islamske teologije naglasili su važnost prepoznavanja i izražavanja emocija kao ključnog koraka u procesu prevazilaženja tuge.

Također su se razmatrale zajedničke strategije podrške, uključujući razgovor s bliskim osobama i traženje stručne pomoći.

Tokom interaktivnih sesija, sudionici su imali priliku dijeliti svoja iskustva i učiti jedni od drugih. Ovo je stvorilo atmosferu međusobne podrške i razumijevanja, naglašavajući važnost zajednice u procesu prevazilaženja tuge.

Edukacija je pridonijela jačanju svijesti o važnosti emocionalnog zdravlja te pružila korisne resurse i strategije za prevazilaženje tuge. Savjetovalište MIZ Brčko ostaje posvećeno pružanju podrške zajednici u suočavanju s emocionalnim izazovima.