Održana konstituirajuća sjednica Rijaseta Islamske zajednice

Održana konstituirajuća sjednica Rijaseta Islamske zajednice

Sarajevo, 30. oktobar 2014. (MINA) – Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića danas je u Sarajevu održana konstituirajuća i prva redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Sjednici Rijaseta su prisustvovali Safet Softić, predsjednik Sabora Islamske zajednice, te članovi Rijaseta: zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić, direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret ef. Abdibegović, direktor Uprave za obrazovanje i nauku dr. Amir ef. Karić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Razim ef. Čolić, direktor Uprave za administrativne i pravne poslove Ismail ef. Smajlović i direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Zejnil ef. Rebihić. Sjednici su, također, prisustvovali rukovodioci ureda Rijaseta i direktor Vakufske direkcije.

U svom obraćanju na početku konstituirajuće sjednice Rijaseta, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović izrazio je zadovoljstvo reformskim procesima koji su vođeni u posljednje dvije godine u Islamskoj zajednici i zahvalio se svima koji su tome doprinijeli. Reisu-l-ulema je ukazao na veliku odgovornost Rijaseta te izrazio uvjerenje i očekivanje da će reorganizacija Rijaseta doprinijeti dinamiziranju aktivnosti i uspješnijem radu. Također se zahvalio predsjedniku Sabora Safetu Softiću na njegovom ličnom i doprinosu Sabora u vršenju poslova iz svojih nadležnosti za dobrobit Islamske zajednice.

Predsjednik Sabora Safet Softić iskazao je zadovoljstvo učinkom Sabora u mandatnom periodu 2010. – 2014. godine, ocijenivši ga veoma uspješnim, posebno istakavši da je Islamska zajednica, unatoč mnogim izazovima, sačuvala svoju stabilnost i jedinstvo. Predsjednik Sabora je poželio uspješan rad direktorima uprava Rijaseta i rukovodiocima ureda, izrazivši nadu da će direktori uprava opravdati veliko povjerenje koje im je ukazao Sabor. Predsjednik Sabora je direktorima uprava uručio odluku o imenovanju na čelo uprava Rijaseta.

Nakon konstituirajućeg dijela Rijaset je razmatrao prijedlog pokretanja procedura za izradu Poslovnika o radu Rijaseta, Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, Pravilnika o organizaciji i radu organa Islamske zajednice u dijaspori i Pravilnika o organizaciji i radu muftijstava. Nakon diskusije usvojen je zaključak kojim se obavezuje Uprava za administrativne i pravne poslove da u suradnji sa drugim upravama pripremi izradu potrebnih normativnih akata i da sve uprave Rijaseta izrade svoje prijedloge o sistematizaciji radnih mjesta na nivou uprava.

Rijaset Islamske zajednice je razmatrao imenovanje sekretara i imenovao Mensura Karadžu za sekretara Rijaseta. Reisu-l-ulema je obrazložio prijedlog imenovanja rukovodioca ureda Rijaseta i nakon rasprave jednoglasno je podržan prijedlog reisu-l-uleme i za rukovodioca Ureda za društvenu brigu imenovan je Hamed ef. Efendić, za rukovodioca Ureda za zekat mr. Elnur ef. Salihović, za rukovodioca Ureda za hadž i umru Nezim ef. Halilović i rukovodioca izdavačkog centra El-Kalem Mesud ef. Smajić. Reisu-l-ulema je naglasio važnost novoformiranog Ureda za društvenu brigu, istaknuvši da Islamska zajednica ima šerijatsku obavezu po više osnova da pomogne ugroženim kategorijama društva.

Razmatrajući izvještaj o provedenoj konkursnoj proceduri i prijedlog Nadzornog odbora Radija Islamske zajednice „Bir“ za imenovanje direktora, Rijaset je prihvatio prijedlog Nadzornog odbora i imenovao Nedima Hrbata za direktora Radija „Bir“. Na prijedlog Upravnog odbora, Rijaset je imenovao Muhameda Hodžića za vršioca dužnosti direktora Gazi Husrev-begove biblioteke.

U nastavku sjednice Rijaset je razmatrao prijedlog i dao saglasnost za izradu Takvima za 2015. godinu te donio zaključak o obavezi usklađivanja u predviđenom roku normativnih akata ustanova Rijaseta sa usvojenim pravilnicima na Saboru Islamske zajednice.