Održana manifestacija “Noć Kur'ana” u Maoči

Održana manifestacija “Noć Kur'ana” u Maoči

 

Ove godine bila je sasvim druga slika. Naime, vrijedne džematlije ovoga džemata na čelu sa njihovim imamom, velikim entuzijastom, Enver ef. Tursunovićem krenuli su u realizaciju projekta proširivanja džamije. Tako su, izuzetnim naporima, do sinoć uspjeli u potpunosti pripremiti molitveni prostor na oba sprata džamije, kako bi se manifestacija „Noć Kur'ana“, koja već poprima epitet tradicionalna, mogla nesmetano održati. Iako je molitveni prostor sada duplo veći nego ranije sinoć je bio ispunjen do posljednjeg mjesta.

Lijepo je bilo pogledati mladost koja raduje i uliva nadu u naše bolje sutra. Mladost koja je izvodila program, hor i učači Kur'ana iz Behram-begove medrese, kao i mladost koja je pratila pripremljeni program.

Na samom početku programa, riječi dobrodošlice uputio je mjesni imam i pozvao mr. Mustafu ef. Gobeljića, glavnog imama MIZ-e Brčko, da se kratko obrati. Uslijedio je program u kojem su se nizali Kur'anski ajeti, ilahije, kaside, tekbiri i salavati. Pečat ovoj večeri bio je predavač, mr.hfz. Kenan Musić, čiji govor je, još jednom na ovim prostorima, publiku zaplijenio do posljednje sekunde.

Program je počeo u 19 sati. Osim učača Kur'ana u programu je učestvovao i novoformirani džematski hor džemata Maoča Stara. To je bio njihov prvi zvanični nastup. S obzirom da je i ovo jedan od lijepih oblika rada s mladima, članovima hora i njihovim osnivačima želimo puno uspjeha i u toj aktivnosti.

Noć Kur'ana za vjernika muslimana znači noć duševnog odmora i uživanja i ovom prilikom se zahvaljujemo organizatorima što su nam još jednom pružili priliku za druženje, odmor i misao o onome što jesmo i treba da budemo.